Рафаел Надал с изненадващо поражение в Шанхай 13.10 | 16:35

Световният номер 2 напусна надпреварата от сериите "Мастърс" в Китай, отстъпвайки още в третия кръг на германеца Флориан Майер

От Константин Симидчийски

Световният номер 2 в мъжкия тенис Рафаел Надал изненадващо отпадна още в третия кръг на "Мастърс" турнира в Шанхай, след като днес испанецът отстъпи с 0-2 сета на германеца Флориан Майер - 6-7(5) 3-6.

Намиращият се на 23-а позиция в света Майер изнесе перфектен мач пред китайската публика, като вариативността в играта и силната му психика му помогнаха да постигне една от най-забележителните победи в кариерата си до този момент. Надал пък определено не изигра най-силния си мач напоследък, като достатъчно показателно е, че испанецът нито веднъж в мача не достигна до точка за пробив в своя полза.

Първият сет протече със стопроцентова ефективност за сервиращите, макар и при 5-4 Майер да имаше два сетбола в своя полза при подаване на Матадора. Надал все пак оцеля и доведе нещата до тайбрек, където обаче по-здрави нерви демонстрира германецът. При 6-5 в тайбрека Майер сервираше за първия сет, при което последва ас в полето на Надал.

Решаващ за развоя на сблъсъка се оказа седмият гейм във вторият сет, когато Флориан Майер достигна до безценен пробив за 4-3 в своя полза. В последствие германецът успешно задържа подаването си за 5-3, след което последва и нов пробив на сервиса на видимо разколебания Надал. Това бе и последният гейм в мача, при което германецът заслужено продължи към 1/4-финалите на надпреварата.

Негов съперник в спор за място на 1/2-финалите ще бъде победителят от мача между Фелисиано Лопес и Томаш Бердих, които играят по-късно днес.

Грешка в третия кръг от своя страна не допусна първата ракета на Великобритания Анди Мъри, който постигна труден успех над представителя на Швейцария Станислас Вавринка - 6-4 3-6 6-3. Вчера Мъри имаше късмета да се класира за трети кръг без дори минути игра, след като опонентът му Дмитрий Турсунов не излезе на корта поради контузия. Имайки предвид и факта, че шотландецът почиваше в първия кръг, едва днес той записа първи минути изобщо на турнира.

Съперник на Анди Мъри на 1/4-финалите ще бъде квалификантът Матю Ебдън, които записа успех в три сета над Жил Симон от Франция. Австралиецът записва чудесен турнир в Шанхай до момента, като в първите два кръга вече взе скалповете на Пабло Андухар и Райън Харисън.

Към 1/4-финалите продължават още Давид Ферер, Александър Долгополов, Анди Родик и Кей Нишикори.

Водещи

Най-четени