Реакциите на играчите след Германия - Италия 29.06 | 10:27

Футболистите на Бундестима признаха превъзходството на съперниците

От Даниел Любомиров

Джанлуиджи Буфон:

"Ако Германия беше изравнила 2:2 в редовното време, щяхме да загубим с 9:2 в продълженията", коментира ядосано Буфон. "Играем за нещо уникално и много престижно, така че не е правилно да си играем с огъня в последните минути. Това е Европейско първенство и не трябва да подценяваме нито един момент.

Винаги стриктно преценявам представянето на отбора след всеки един мач, независимо дали сме го спечелили или не. Още сме млади, без някои опитни фигури в отбора и трябва да се учим. Правилно е по-старите играчи да посочат грешките и да повдигнат въпрос за евентуален проблем.

Изиграхме страхотен мач и можехме да спечелим с много по-голям резултат, но в даден момент от срещата играта бе равностойна и ние сами предизвикахме инциденти пред вратата си. Не е нужно много да се промени хода на един мач, но за нас всичко приключи добре.

За вратар като мен е добре да правя решителни спасявания, но иначе не е нищо ново - съжалявам, ако някой е изненадан... Имаше и два рикошета, които се развиха в наша полза, иначе можеше да стане много лошо.

Много хора ни обичат и трябва да им се отплатим на терена, но аз ще си позволя да се усмихвам само когато сме спечелили - а ние още не сме спечелили нищо. Прекарах много време в гледане на клипове с празненствата в Италия след успеха ни над Англия и ме побиха тръпки - мога само да си представя какво се случва в момента в родината", завърши вратарят на "скуадра адзура".

Андреа Пирло:

"Постигнахме страхотна победа срещу изключителен отбор. Надявахме се да стигнем финала още преди да започне Евро 2012, а сега се надяваме само да изиграем един изключителен мач и да го спечелим", каза 33-годишният Пирло, получавайки наградата си.

"Когато печелиш подобен сблъсък, е очевидно, че заслугата е на целия отбор. Днес изиграхме един перфектен мач, защото бяхме уверени и заслужихме победата си. Сега мислим единствено за това как да се подготвим за финала с Испания, който също ще бъде много интересен", завърши Пирло.

Марио Балотели:

"Великолепно представяне на отбора, като само в края изпитахме малко тежки моменти", коментира Балотели след края на срещата. "Това можеше да се избегне, но така се получи. Най-важното е, че постигнахме резултат, който да ни донесе победата.

Първият гол дойде след страхотно центриране на Антонио (Касано), а при втория получих отлично подаване от (Рикардо) Монтоливо, така че просто стрелях и отбелязах.

Винаги играехме агресивно, винаги с желание да вкараме още попадения, досега просто ми липсваше късмет, може би.

Няма защо да се страхуваме от Испания и тяхното притежание на топката. Вече отбелязахме срещу тях (1:1 в първия мач от груповата фаза), толкова добри сме колкото тях, ако не и по-добри.

Това е една от най-великите нощи в живота ми, но искам дори по-силни и по-приятни емоции след финала. Испания играе различно в сравнение с Германия, но ние знаем силните си страни и можем да се изправим срещу всеки", завърши Балотели.

Джорджо Киелини:

"Бях малко изморен, но съумях да се държа в достатъчно добра форма, че да съм полезен на отбора. Сега трябва да подобрим играта си, защото ще трябва да сме още по-силни срещу Испания", коментира Киелини, чието отсъствие не се отрази негативно на Италия в четвъртфинала срещу Англия.

"Изиграхме страхотен мач срещу страхотен отбор, резултатът можеше и да е малко по-изразителен в наша полза, но 2:1 показва колко силни са съперниците и колко напрегнат е бил сблъсъка.

Вече играхме срещу Испания и се представихме на ниво. Вярно е, че те са фаворити, но като гледам какво направихме днес, мисля, че имаме всички шансове за победа", завърши бранителят на Ювентус.

Андреа Бардзали:

"Защитата ни винаги е добре организирана - това е факт, независимо кой играе на терена. Винаги има кой да те замести, защото всички в отбора са важни играчи. Когато отборът играе силно, изпъкват индивидуалностите, както днес Балотели вкара 2 гола.

Трябваше да отбележим и трети гол, защото в края на мача изпитвахме малко проблеми, защото Германия е много силен отбор. Заслужихме си всички похвали с тази победа, тя беше най-важното днес", заключи Бардзали.

Бастиан Швайнщайгер:

"Италианците играха много умно. Италия е много опитен отбор и срещу него се играе трудно. Справиха се много добре и успяха да отбележат гол първи. Беше грешка, че го позволихме, а след това не успяхме да изравним.

Вторият гол стана още по-нелепо, а след него става още по-трудно да обърнем мача срещу такъв опитен съперник.

Мисля, че ни липсваше и късмет. Опитахме се да обърнем нещата, вложихме доста усилия. Знаехме, че ще ни контраатакуват, но нямахме избор и бяхме близо до това да изравним.

Имаме много млад и талантлив състав и ако всеки играч успее да задържи нивото си, ще повишим класата си за следващото първенство. Позитивно е, че сдобихме опит, който ще е много полезен, особено за играчите, които за първи път са на голямо първенство", смята Швайнщайгер.

Мирослав Клозе:

"Това е един от най-тежките моменти в кариерата ми, атмосферата в съблекалнята е мното тъжна", призна самият Клозе, който през този сезон се подвизаваше в италианската Серия А с Лацио.

"Момчетата плачат, но можеш единствено да им кажеш да държат главите си вдигнати. Италия беше прекалено голямо препятствие за нас днес, изобщо не разгърнахме потенциала си, може би им показахме прекалено голям респект.

За мен няма да има повече Европейски или Световни финали, затова съм толкова разочарован. Не мога да си представя, че ще играя още две години, за да търся реванш на Мондиал 2014", завърши Клозе.

Марио Гомес:

"Много сме разочаровани, не си го представяхме така", сподели колегата му в атака Гомес. "За четвърти път да паднеш на полуфинал е тежко, особено след като всички вярвахме в победата, но пак не се получи.

Поздравления за Италия, те изиграха страхотен мач, а ние - не. Не сме били прекалено уверени в успеха, винаги си мислиш за победа, когато излезеш в полуфинал, точно това направихме и ние. Трудно е да се намерят думи след такава загуба", каза накрая Гомес, който с Байерн Мюнхен загуби всички шансове за трофей през изминалия сезон.

Филип Лам:

"Нямахме късмет днес, направихме всичко, което зависи от нас, но не можахме да спечелим. Много е тежко, защото направихме много глупави грешки и дадохме на Италия да вкара два гола", коментира Лам.

"През второто полувреме имахме много шансове да отбележим, и то още в началото (когато самият Лам изпусна от чиста позиция). Отборът се стара много, но ако сбъркаш по подобен начин срещу Италия, след това става много трудно, защото те са техничен отбор и това се видя.

Всяка загуба е много болезнена, особено толкова близо до финала - всички си мислехме за него и искахме да се класираме за него още преди началото на турнира. Днес не успяхме, но в тима има много потенциал.

Когато обаче не се възползваш от потенциала си в правилния момент, следват мачове като този", заключи горчиво Лам, който претърпя разочарование и с клубния си отбор Байерн Мюнхен, който загуби финала в Шампионската лига, финала за Купата на Германия и финишира втори в Бундеслигата след Борусия Дортмунд.

Водещи