Реал Мадрид и Барселона продължават преследването в Испания 01.04 | 00:53

Двата гранда постигнаха успехи в 30-ия кръг и отново зарадваха своите привърженици

От Краси Киров

Отборът на Реал Мадрид постигна изразителна победа като гост с 5:1 над тима на Осасуна в среща от 30-ия кръг на испанската Примера Дивисион.

Големият съперник Барселона също се поздрави с успех над тима на Атлетик Билбао с 2:0 и така разликата между двата тима в челото остава 6 точки в полза на "белия балет".

Слуховете за трудно гостуване на "белия балет" в Памплона се оказаха напълно неверни, защото възпитаниците на Жозе Моуриньо надиграха категорично своите съперници.

Кристиано Роналдо записа два гола и две асистенции за своя тим. Също така момчетата на Жозе Моуриньо вече имат 100 отбелязани гола в Примера след 30 кръга. Роналдо пък поведе еднолично в голмайсторската класация със своите 37 попадения.

Срещата започна по-възможно най-добрия начин за гостите от Мадрид. Още в 7-та минута Карим Бензема със страхотно воле откри резултата след подаване на Кристиано Роналдо. След този гол домакините постепенно взеха инициативата, но владееха топката предимно в центъра на терена без да създават опасни положения.

В 37-та минуа обаче Кристиано показа страхотна класа и с невероятен удар от около 30 метра остави препариран вратаря Фернандес. Само три минути по-късно Игуаин бе изведен в наказателното поле и с прехвърлящ удар направи резултата класически.

В началото на втората част Осасуна успя да отбележи бърз гол дело на Хуан Мартинес, който засече с глава центриране отдясно. Този гол вдъхна надежда на домакините и те започнаха по-добре втората част.

От друга страна Роналдо и компания очакваха своя съперник на контра атаки. В 70-та минута при една такава Роналдо бе фаулиран на границата на наказателното пол. Португалецът сам изпълни прекия свободен удар, който след рикошет влезе във вратата на домакините. Седем минути по-късно Игуаин с глава оформи крайното 5:1. Резултатът можеше да бъде и по-изразителен за гостите, но Игуаин и Роналдо се сблъскаха преди да отправят удар към вратата.

Барселона победи с 2:0 тима на Атлетик Билбао в  другата среща от 30-ия кръг на испанската Примера Дивисион, играна на "Камп Ноу" тази вечер.

Преди началото на срещата Лионел Меси получи специални подаръци и приветствия от публиката заради това, че оглави вечната голмайсторска листа на Барселона. Това бе осма поредна победа за каталунците в Примера Дивисион, която ги доближи отново на шест точки от Реал Мадрид в класирането.

Гуардиола остави Шави и Пуйол на резервната скамейка за да запази силите им срещу Милан в Шампионската лига. Наставникът на Атлетик Билбао Марсело Биелса пък остави най-добрите си футболисти извън титулярите защото само преди 48 часа те изиграха изключителен двубой с Шалке в Лига Европа. Йоренте, Ерера и Муниаин останаха резерви като се появиха в началото на второто полувреме.

Каталунците тръгнаха вихрено и в 5-та минута Дани Алвеш стреля опасно от пряк свободен удар, но Ирайсос спаси трудно. След това Тейо се освободи добре отляво и подаде към Пике, който не уцели вратата от десетина метра. Две минути по-късно Тиаго отбеляза гол, който не бе зачетен заради засада на полузащитника.

Футболистите на Атлетик Билбао изглежда бяха изморени и допускаха грешки в защита и не бяха особено опасни в нападение в първите минути на мача. В 25-та минута Меси изпълни бързо пряк свободен удар и вратаря с мъка изби в корнер. Малко след това Ирайсос спаси удар на Бускетс с глава.

Все пак Барселона успя да открие резултата през първото полувреме. Грешка в защитата на Билбао даде топката на Меси, който изведе Иниеста на добра позиция. Испанският халф нахлу в наказателното поле и с много мощен удар от малък ъгъл не остави шансове на вратаря. В оставащите минути на първата част Барса можеше да реши всичко, но Меси пропусна, а след това удар на Адриано бе спасен.

В началото на втората част в игра за гостите се появиха Муниаин и Ерера, а малко след това и Йоренте. Второто полувреме започна по-спокойно като първата сериозна възможност бе в 57-та минута, когато Тейо нахлу в наказателното поле и бе фаулиран от Хави Мартинес. Лео Меси застана зад бялата точка и без проблеми покачи резултата на 2:0.

В 67-та минута удар на Иниеста мина опасно покрай вратата. В следващите минути Атлетик се опита да натисне своя съперник. Гуардиола пък извади Иниеста и Алексис за да ги запази за мача с Милан. В последните минути Кейта удари горната греда. До края Атлетик така и не успя да отбележи гол въпреки, че имаше териториален превес.

Водещи

Най-четени