Реал Мадрид с единия крак на полуфинал след класика над Галатасарай 03.04 | 23:35

"Белия балет" спечели с 3:0 срещу турския гранд и направи реванша протоколен

От Краси Киров

Реал Мадрид победи с класическото 3:0 тима на Галатасарай в първа среща между двата тима от ¼ финалите на Шампионската лига.

По този начин "белия балет" почти направи реванша в Истанбул протоколен. Все пак да не забравяме, че атмосферата на "Али Сами Йен" следващата седмица ще бъде безмилостна.

Зрителите на "Сантяго Бернабеу" видяха едно голямо зрелише. Много турски ултраси пропътуваха разстоянието до Мадрид за да подкрепят своите любимци като се очакваха близо 10 хиляди от тях на стадиона. Фанатизираните турци почти подпалиха съоръжението с безбройните си факли.

Реал Мадрид нанесе два смъртоносни удара през първото полувреме. Първо Кристиано Роналдо със страхотно отиграване прехвърли вратаря в 9-та минута. Точно 20 минути по-късно Карим Бензема удвои преднината с хубав изстрел от близо. Галатасарай имаше своите шансове през първото полувреме като Емануел Ебуе и Дидие Дрогба отправиха много опасни удари.

Галатасарай в нито един момент не се прибра и не изпадна в глуха защита. Резервата Гонзало Игуаин обаче се разписа с глава за крайното 3:0 в 73-та минута.

Жозе Моуриньо заложи на типичната си схема 4-2-3-1. Карим Бензема бе изненадата, който бе предпочетен за нападател вместо Игуаин. На десния бек пък бе поставен Микаел Есиен, който замени Алваро Арбелоа. Коентрао, Рамос и Варан допълниха защитата. Кедира и Алонсо бяха опорните халфове, а Ди Мария, Йозил и Роналдо създаваха опасностите пред турската врата.

Фатих Терим използва подобна схема на игра 4-3-1-2, но с двама нападатели. Дрогба и Йълмаз водеха атаката подпомагани от Уесли Снайдер. Селчук, Хамит Алтинтоп и Фелипе Мело оперираха в центъра, докато Ебуе, Кая, Дани и Риера оформиха защитния вал. На вратата на Галатасарай бе Фернандо Муслера.

868471Срещата започна вихрено, като домакините бяха по-съсредоточени в началните минути и упражниха натиск. В 3-та минута Ди Мария намери добре Бензема, който стреля технично в аут.

Малко след това защитникът Дани загуби топката в наказателното поле, но Бензема не успя да се възползва от тази възможност. Така логичното се случи още в 9-та минута, когато "белия балет" поведе в резултата.

Месут Йозил изведе перфектно Кристиано Роналдо, който много технично прехвърли вратаря и изправи "Сантяго Бернабеу" на крака. Това бе 47-ми гол за Кристиано Роналдо в Шампионската лига и той изпревари Филипо Индзаги (46) по този показател.

Галатасарай реагира като ужилен и веднага можеше да върне гола. Звездата на тима Дидие Дрогба се пребори с Варан и от границата на наказателното поле стреля над гредата. Турският гранд се опитваше да задържа топката в предни позиции и не се притесняваше да атакува своя именит съперник.

В следващите минути Хамит Алтънтоп стреля много силно, но не уцели вратата. От другата страна Месут Йозил шутира директно във вратаря.При едно центриране в наказателното поле на Реал остана съмнение, че Сами Кедира си е помогнал с ръка, но съдията остана безмълвен.

Така се стигна до 29-та минута, когато падна и втория гол в срещата. Микаел Есиен центрира към далечната греда в наказателното поле. Там Бензема овладя топката след грешка в защитата на Галатасарай и със силен удар прати топката в мрежата на Муслера за 2:0. Това бе 30-ти гол за французина в Шампионската лига, с което изпревари своя сънародник Давид Трезеге.

868469Защитникът Дани получи жълт картон за нарушение срещу Бензема и ще пропусне реванша в Истанбул. В края на полувремето Галатасарай пропусна най-добрия си шанс до момента. Ебуе нахлу много опасно отдясно и стреля мощно, но вратаря Лопес се справи и опази вратата си суха.

Фатих Терим смени Уесли Снайдер на полувремето защото холандеца почти не игра с топката през първото полувреме. На негово място се появи Гьокан Зан. Второто полувреме започна със спокойна игра от страна на Реал Мадрид. Фелипе Мело от Галатасарай стреля силно право в ръцете на Диего Лопес.

Темпото на игра спадна и зачестиха грешките в началните минути на втората част. Реал Мадрид леко се прибра и дебнеше своя съперник на контраатаки. Моуриньо извади Бензема и пусна в игра Гонзало Игуаин.

След това Муслера парира добре удар на Ди Мария, който бе на много добра позиция. Преди това уругвайския страж успя да улови силен шут на Роналдо. Дидие Дрогба се поизмори и не успя да подаде на свой съотборник в наказателното поле при една много хубава атака за Галатасарай.

868483

Резервата Игуаин се отблагодари по най-добрия начин на Моуриньо отбелязвайки третия гол в мача. Аржентинецът се разписа с глава след центриране от пряк свободен на Шаби Алонсо. Именно такива центрирания бяха в арсенала на домакините в последните минути и те успяха да стигна до класическия резултат.

В 80-та минута Селчук пробва да изненада Лопес, но вратаря бе безпогрешен. В последните минути Реал се пазеше, а Галатасарай не намери сили да вкара едно попадение.

Видео с най-интересните моменти от срещата може да видите в Sporta.bg

Водещи

Най-четени