Рекорден брой военни ще бдят за сигурността на Олимпиадата в Лондон 16.12 | 16:27

Обединеното кралство ще осигури 13 500 военни, които да охраняват Олимпийските игри

От Мариян Найденов

Обединеното кралство ще осигури 13 500 военни, които да охраняват Олимпийските игри в Лондон през лятото. Това обяви министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд.

Помощта от армията ще подпомага работата на полицията и персонала, който вече е нает да осигури периметъра на Олимпийските и Параолимпийските съоръжения. Взетите мерки се очертават като най-голямата операция по сигурността в мирно време на Острова.

Военното присъствие включва специални сили и специализирани звена за обезвреждане на бомби, както и 1000 души, предназначени за случай на извънредно положение по време на игрите.

Олимпийският парк в Стратфорд, източен Лондон, ще бъде защитен от въздушно нападение в съответствие с мерките, взети в Атина през 2004 и Пекин през 2008 година.

"Олимпийските и Параолимпийските игри следващата година са събитие, което се случва веднъж на поколение за Великобритания. Искаме те да бъдат сигурни, за да може всички, които се състезават или са дошли като зрители да им се насладят, защото това е един празник на спортните постижения," съобщи Хамънд в специално изявление.

По-рано този месец спортният министър Хю Робъртсън заяви, че арабските бунтове през пролетта, както и различни други събития, са довели до повишена загриженост за международната сигурност, което е увеличило бюджета за охрана на съоръженията за Игрите почти двойно до 553 милиона паунда. Други 475 милиона са изразходвани за полицейски и други мерки за сигурност извън стадионите, а 12 хиляди служители на реда ще дежурят в пиковите часове.

Обединеното кралство е цел на терористични атаки от години, заради подкрепата, която оказва на САЩ в Ирак и Афганистан. През 2005 година при самоубийствен атентат в английската столица загинаха 52-ма души.

След предприетите мерки, ангажираните в охраната на Олимпийските игри британски военни стават повече от контингента, който страната има в Афганистан, а именно 9500 души.

7500 ще са военните на самите съоръжения, които заедно с фирмата за охрана и доброволците ще формират контингент от внушителните 23 700 души, вместо първоначално планираните 10 хиляди.

Освен всичко това най-големият кораб от Кралския военноморски флот "Океан" ще бъде закотвен във водите на Темза на Гринуич, за да осигури база за военни хеликоптери, а флагмана на флота "Булуорк" ще бъде разположен на южния бряг на острова. Също така на летище "Нортхолт" в западен Лондон ще бъдат позиционирани изтребители "Тайфун".

През ноември координатора по сигурността на игрите Крис Алисън определи като "глупост" думите, че Съединените щати са недоволни от мерките за сигурност и смятат да изпратят хиляда свои агенти, които да пазят техните атлети.

"На всички игри от Атланта насам е имало значителен военен контингент, който да осигурява сигурността. Нашите съюзници и приятели ще очакват същото от нас в Лондон. Мисля, че обществеността в града, както и спортистите, и зрителите на Игрите трябва да са спокойни от ролята, която военните ще изиграят," заяви министъра на отбраната Хамънд пред BBC.

Интересно е да се отбележи, че Игрите догодина съвпадат с 40-годишнината от Олимпиадата в Мюнхен, където загинаха 11 израелски атлети, взети за заложници от палестински терористи.

Водещи

Най-четени