Реновираният басейн в комплекс "Диана" бе открит 05.02 | 14:18

Съоръжението отговаря на всички изисквания на световните и европейски стандарти

От Божидар Азманов

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри официално ремонтирания покрит плувен басейн в спортен комплекс "Диана" в Дианабад.

Съоръжението отговаря на всички изисквания на световните и европейски стандарти. Общата стойност на ремонтните дейности възлиза на около 320 000 лева. Реновирането е завършено за 3,5 месеца.

Лентата прерязаха министър Свилен Нейков, изпълнителният директор на Национална спортна база Велина Божилова, олимпийската шампионка Таня Богомилова, Георги Аврамчев - председател на Българската федерация по плувни спортове, и Андрей Кузманов - председател на федерацията по модерен петобой.

Спортният министър връчи договорите на ръководителите на федерациите по плуване, водна топка и модерен петобой за тренировъчен процес на елитни състезатели по тези три спорта.

"Честитя ви реновирания басейн. Съоръжението ще даде възможност за по-добри условия за подготовка първо на нашите федерации, второ - на широката общественост, която ще може да ползва басейна при едни модерни, съвременни условия. С откриването на басейна попълваме комбинацията в спортен комплекс "Диана", който се превърща в модерен олимпийски център.

Правим го най-вече за децата, за да има къде да тренират нашите бъдещи световни и "Дай, Боже!" олимпийски шампиони", заяви министър Свилен Нейков при откриването на съоръжението.

Ремонтът на басейна е извършен поетапно. Новост за съоръжението е специалното лед-осветление, което е три пъти по-икономично от предишното. Монтирани са италиански светодиодни осветители, като са спазени изискванията за осветление на FINA в зоната над стартовите блокчета и при обръщането. С тези подобрения е постигнат клас "С" на енергопотребление на сградата и като цяло тя може да получи сертификат категория "А".

"Много се радваме, че имаме такъв прекрасен басейн с олимпийски размери. Благодаря на министър Свилен Нейков за това, че успя да се пребори да се направи този басейн. Благодаря на цялото ръководство на Национална спортна база, в лицето на Петър Божилов, който за жалост вече не е сред нас, но благодарение на него и на неговия екип се радваме днес на този прекрасен басейн", каза генералният секретар на федерацията по плувни спортове Таня Богомилова.

Басейнът е обработен с най-съвременните изолационни материали - старата облицовка е подменена с нова клинкерна, монтирани са антислип плочки на необходимите места, възстановена е вентилационната система, оформени са преливници и бордове, подобрена е филтрацията, като по този начин се намаляват разходите за химикали.

Изцяло е ремонтирана помпената система, извършена е профилактика на компенсаторните резервоари, подмяна на кранове и тръби, направени са необходимите изолации на покрива на съоръжението с нов окачен таван и термопанели. Подобрена е и инфрастуктурата около съоръжението.

Вече е завършен ремонтът и на басейна на високопланинската база "Белмекен", който също скоро ще бъде открит официално.

Повече от 70 обекта за професионален и масов спорт са финансирани от бюджета на МФВС, държавния бюджет и търговските дружества Национална спортна база ЕАД и Академика 2011 ЕАД от началото на мандата на сегашното правителство.

Водещи

Най-четени