Роберт Кубица е в стабилно състояние след нова операция 13.02 | 17:20

Полякът претърпя успешно втора интервенция, вероятно го чакат и още хурургически намеси

От iNews.bg

Пилотът на Рено Роберт Кубица се намира в стабилно състояние след претърпяната втора поредна операция. Полякът катастрофира изключително тежко преди седмица, докато вземаше участие в любителско рали в Италия.

Кубица вече бе опериран веднъж преди няколко дни, а докторите едва спасиха неговата дясна ръка след близо осемчасова интервенция. Още тогава те обявиха, че пилотът ще се нуждае от нова операционна намеса след няколко дни. Днес хирурзите в болницата "Санта Корона" в Италия са работили главно върху неговия крак, рамо и лакът, като този път операцията е продължила дори по-дълго.

"Завършихме втората хирургическа интервенция върху горната част на ръката на Роберт, където той имаше проблем още от своя предишен инцидент. Присадихме му изкуствена кост, която подкрепихме със специална пластина. Все още не сме приключили с всичко и ни предстои нова намеса по отделни части от тялото му", обясни пред репортери Франческо Ланза – ортопедичен хирург в болницата, която се грижи за полския пилот.

Междувременно инцидентът с Кубица бе коментиран от легендата на Формула 1 Ники Лауда. Австриецът, който лично е претърпявал един от най-сериозните инциденти в най-голямата автомобилна надпревара в света, се изказа изключително критично относно решението на Кубица да взима участие в подобни ралита. През 1976-а година Лауда катастрофира на пистата "Нюрбургринг" и бива блокиран в горящия си автомобил. Той е спасен от трима други пилоти и въпреки, че веднага след катастрофата е в съзнание и може да стои прав, впоследствие изпада в кома. Получава тежки изгаряния на кожата и белите дробове, но въпреки това се завръща на пистата след няколко месеца.

"Не разбирам защо Роберт си е позволил да рискува по този начин своята кариера и живота си? За мен това решение е изключително грешно. Когато си състезател на такова ниво нямаш право да подхождаш по подобен безотговорен начин към своите професионални задължения. Трябва да си гарантираш възможността, че ще можем да вършиш своята работа, а неговата работа е Формула 1. Роберт може да вини единствено себе си за случилото се, той просто не е трябвало да върши това", коментира Лауда.

"Твърденията, че участието в ралитата са му помагали да изостря своята концентрация за мен са абсурдни. Тези състезания нямат нищо общо с Формула 1, това са различни спорта", допълни автомобилната легенда.

Световният шампион Себастиан Фетел обаче подкрепи своя колега и му пожела бързо възстановяване.

"Инцидент като този така или иначе може да ти се случи на всеки ъгъл, така че няма смисъл да коментира участието му в ралито повече. Така или иначе той не го прави за първи път, нито е първи, който кара и в надпревари извън Формула 1. От името на всички негови колеги му пожелавам бързо завръщане в любимия болид", сподели Фетел.