Роджър Федерер остана на крачка от влизане в швейцарския сенат 28.10 | 17:37

Швейцария боготвори тенис магьосника

От Михаела Ганчева

Швейцарските граждани за пореден път дадоха израз на любовта и почитанието си към местната суперзвезда Роджър Федерер и останаха на крачка да му спечелят място в швейцарския сенат, без той дори да подозира за това.

В родния му град Волерау тенис магьосникът е получил 132 гласа да представлява кантона Швиц (намиращ се в близост до Цюрих) в сената на страната, а няколко дни по-рано в социалната мрежа "Фейсбук" се появил призив всеки, който обича и се възхищава на големия спортист да отиде и да го подкрепи в изборния ден.

За разлика от голяма част от българските спортисти, Фед няма намерение да влиза в политиката. Според законите на Швейцария обаче всички гласуващи имат право да задраскат кандидатите в бюлетината и в специално обособено място да впишат името на свой избраник, без той да фигурира в списъка.

"Ако получи нужните гласове, човек може да бъде избран в сената дори и да не се е кандидатирал", сподели по темата специалист по местното законодателство. Той добави, че инициативата е щяла да бъде далеч по-успешна, ако феновете на Фед са били по-активни в оповестяването на намеренията да гласуват за своя идол. Така швейцарците ще трябва да почакат следващата кампания, за да могат отново да гласуват доверие на местния герой.

Водещи

Най-четени