Родната борба се е възродила на европейското първенство 28.03 | 16:13

Това обявиха треньорите и националите след 6-те медала на първенството

От Краси Киров

След спечелените общо 6 медала /1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови/ от Европейското първенство по борба в Тбилиси, Грузия, днес националните треньори и техните възпитаници изразиха задоволството си от постигнатото на обширна пресконференция в Пресклуб "България".

Старши треньорът на класиците Армен Назарян дойде пръв с грамадната купа в ръце за второто място в отборното класиране. 

"Ако бяхме цял отбор, щяхме да победим и руснаците в отборното класиране", каза двукратният олимпийски шампион. Той похвали всички състезатели, които са доказаха, че имат големи сърца и големи възможности.

А на еврошампиона в кат. 60 кг Иво Ангелов отсега може да се разчита на Олимпийските игри в Рио 2016 г, добави Назарян.

Първенецът на Стария континент пък смята, че на това европейско първенство родната борба се е възродила. Самият той за първи път се окичи със златото, след като последните 2 години силите му стигаха до среброто.

Световният шампион от 2007 г в класическия стил в кат. 74 кг Явор Янакиев отдава особено голямо значение на бронзовия си медал в грузинската столица след 4-годишно отсъствие от тепиха. Освен това българинът се изправи срещу двама олимпийски шампиони преди да стигне до третото място.

А световният шампион от 2011 г в кат. 96 кг  Елис Гури се възстановява след сериозна операция в Германия и е под въпрос за Световното първенство през септември.  На Европейското в същата категория Владислав Методиев спечели сребърния медал.

Доволен от сребърния и 2-та бронзови медала е и наставникът на отбора по свободна борба Валентин Райчев. Отборът е подмладен, подчерта олимпийският шампион през 1980 г. 

Всички погледи вече са отправени към Световното, но към днешна дата треньорските щабове не могат да планират подготовката. Причината е, че от началото на годината нито лев от МФВС не е отпуснат за спортна дейност. Това важи за всички федерации. Треньорите по борба се надяват ведомството да преразгледа намалените от 200 на 100 дни лагери годишно за елитните ни състезатели.

На пресконференцията бе коментиран и въпросът за необходимите промени в правилника на борбата, за да остане древният спорт в олимпийското семейство. Клинчовете влошиха качеството на борбата, защото състезателите изчакват, заяви  Райчев.

Мнения по темата изразиха също Армен Назарян и неговите двама помощник-треньори Янко Шопов и Милчо Радуловски. Чакането в партер правеше борбата скучна, казаха спецовете. Поне с 1 минута ще се удължат схватките, освен това се обмисля срещата на тепиха да не се дели на части, а да е 5 минути без прекъсване. Всички предложения ще се разглеждат на конгреса на ФИЛА на 18-и май.    

Водещи

Най-четени