Рой Ходжсън официално ще води Англия в следващите 4 години 01.05 | 19:01

За първи път асоциацията назначава треньор англичанин, който има такъв международен опит

От Краси Киров

Футболната асоциация на Англия оповести официално, че новия мениджър на Англия се казва Рой Ходжсън. Той подписа договор за четири години. Преговорите между федерацията и Ходжсън започнаха вчера и са се развили бързо като и двете страни са доволни от постигнатото.

Новият мениджър даде първата си пресконференция преди малко, като сподели интересни подробности. Ходжсън ще води англичаните на Евро 2012, Мондиал 2014 и Евро 2016.

Шефът на ФА Дейвид Бърнстийн обяви, че за първи път асоциацията назначава треньор англичанин, който има международен опит. Бърнстийн допълни, че надпреварата за треньорския пост не е била между само между Ходжсън и Реднап, като шефовете на ФА са избирали от по-голям списък с треньори.

В същото време Ходжсън сподели, че е получил поздравително съобщение от Хари Реднап и се надява да останат приятели.

"Англия винаги отива на голям футболен турнир за да го спечели, такава е нашата нагласа и такава ще остане. Ще обявим състава за Евро 2012 след последния кръг във Висшата лига. Имам време да помисля. За радост работя в Англия от пет години и знам качествата на футболистите," заяви Ходжсън на първата си пресконференция като треньор на Англия.

Ходжсън говори и по наболелия проблем с капитанската лента на Англия, както и отношения между Рио Фърдинанд и Джон Тери.

"Относно това дали Джон Тери и Рио Фърдинанд ще си партнират в защита, още не мога нищо да кажа. Това ще се случи след като говоря и с двамата футболисти. Днес ми е първата пресконференция и няма как да знам кой ще бъде капитан на тима. Това са две много важни решения за националния отбор и не можем да ги обявим бързо. Трябва да мине време да проведем разговори с всички заинтересовани и тогава ще обявим решението," добави Ходжсън.

Ходжсън е бил национален треньор на Швейцария, Финландия и ОАЕ, като класира швейцарците за Световното в САЩ 1994, след 28 годишно прекъсване. Също така Ходжсън е водил отбори в Англия, Швеция, Дания, Норвегия, Швейцария и Италия, като на два пъти беше на кормилото на Интер. Виж всичко за кариерата на Рой Ходжсън!

Ходжсън има общо осем спечелени титли в първенствата, където е работил. Специалистът има и  два изгубени европейски финала.

Първият официален двубой на Ходжсън ще бъде срещу Белгия на 2 юни на стадион "Уембли". Според някои английски медии Ходжсън ще взима 2 милиона паунда или три пъти по-малко от предишния мениджър. Ходжсън бе назначен начело на Англия след оставката на Фабио Капело.

Италианецът си тръгна от кормилото на "трите лъва" заради скандала с разжалвания капитан на тима Джон Тери. Както е известно, ФА отне лентата на защитника на Челси заради продължаващото дело срещу него по обвинения в расистки обиди към Антон Фърдинанд от Куинс Парк Рейнджърс.

Капело не бе съгласен с превантивната мярка, която асоциацията предприе, като обяви, че Тери е невинен до доказване на противното и няма защо да бива наказан в националния отбор.

Любопитен факт е, че селекционерът на Англия собственоръчно отне капитанската лента на бранителя преди Световното първенство в ЮАР заради разкритията, че Тери е спал със съпругата на Уейн Бридж.

За фаворит за поста се смяташе Хари Реднап, но той има договор с клубния си отбор Тотнъм и от ФА трябваше да се бръкнат дълбоко за да платят компенсация на "шпорите".

Водещи

Най-четени