Рома пренаписа историята на Серия А 01.11 | 08:23

"Вълците" станаха единственият италиански отбор с 10 победи в първите 10 кръга

От Мариян Найденов

Сезон 2012/13 в Серия А влезе в историята, след като снощи Рома направи немислимото и вече има 10 победи в първите 10 кръга. Това стана на "Олимпико", където лидерите стигнаха до минимален успех с 1:0 срещу слабака Киево.

Единственото попадение падна през втората част, като Бориело прекъсна головата си суша и донесе ценната победа на "вълците", с която столичани счупиха рекорда на Ювентус.

През 2005/06 действащите шампиони стигнаха до 9 поредни победи на старта, но тази вечер Рома счупи това постижение и вече е с 30 спечелени точки от 30 възможни.

Постижението е още по-категорично, след като Рома има допуснат едва един гол, което досега не е постигано от нито един отбор в първите 10 кръга. Преследвачите на тима пък остават на 5 точки, като с по 25 са Ювентус и Наполи.

Гостите от Верона пък продължават да се мъчат в дъното на класирането, като вече имат 6 поредни загуби и са на последното 20-о място.

От самото начало Киево се окопа в собствената си половина с идеята да не допусне гол, като това проработи отлично през първото полувреме. Тоти и Жервиньо определено липсваха на отбора, въпреки че Рома създаде няколко опасности.

Първата реална възможност се откри пред Даниеле Де Роси, който беше намерен отлично в наказателното поле, но не успя да насочи точно удара си с глава. Марикьо пък направи отличен пробив, но завърши разочароващо, докато удар на Ляич беше избит от голлинията от Дос Сантош.

От своя страна Киево не застраши нито един път вратата на ветерана Де Санктис, като гостите продължиха по същия начин и след почивката.

След паузата всеки един футболист на Рома стреляше при първа удобна възможност, но често топката намираше купа от тела пред вратаря Пуджиони.

В крайна сметка обаче тактиката на Киево не даде резултат, след като в 67' резервата Флоренци центрира отлично към Марко Бориело, който с глава успя да открие резултата – 1:0. Това беше и негов първи гол за Рома от две години и половина.

До края на срещата Киево не направи нищо, за да обърне развоя на събитията, докато Рома можеше да направи победата си и по-убедителна, но нов гол не падна.

Видео с най-интересните моменти от мача Рома - Киево може да видите в Sporta.bg.

Най-четени