Рома разпиля Милан в 6-голов спектакъл 22.12 | 23:39

"Вълците" поведоха с 3:0 до 30-ата минута, но в края потрепериха

От Даниел Любомиров

Рома разпиля Милан с 4:2 в дербито на 18-ия кръг от Серия А, играно на "Стадио Олимпико".

"Вълците" имаха класическа преднина още до 30-ата минута, а през втората част стигнаха до още един гол във вратата на Марко Амелия.

"Росонерите", които играха в бяло, не можаха да разпечатат мрежата на Мауро Гойкоечеа, чак докато не останаха с човек повече на терена в последните 10-ина минути на срещата.

Вижте видео с головете във вълнуващото дерби в италианската столица.

Рома може да се похвали с успех и над двата гранда от Милано през есента в Калчото, след като във 2-ия кръг порази Интер с 3:1 на "Меаца".

Единствената горчилка за феновете на домакините остана фактът, че в 78-ата минута Маркиньош си изкара глупав червен картон за умишлен удар с ръка по топката.

Воденият от Зденек Земан отбор се доближи именно до "нерадзурите" на 6-та позиция с 32 точки - 2 по-малко от 5-ия Наполи и 3 по-малко от 4-ия Интер, който днес направи равен 1:1 с Дженоа.

Милан остава с актив от 27 пункта на 7-то място и вече е на 8 точки от третия в класирането Фиорентина. Лидерът Ювентус е далеч напред с 44 точки на края на календарната 2012-та година.

Бившият защитник на Интер Николас Бурдисо откри резултата срещу Милан още в 13-ата минута, с което за първи път записа името си сред голмайсторите през сезона в Италия.

Италианският национал Пабло Освалдо покачи на 2:0 в 23-ата минута и вече има 13 гола през кампанията във всички турнири - 9 от тях в Калчото, което го поставя на 6-то място при реализаторите.

Там лидер с 14 попадения е звездата на Милан Стефан Ел Шараави, но той нямаше шанс да се разпише на "Олимпико".

Аржентинският техничар на Рома Ерик Ламела вкара останалите 2 гола в мрежата на Марко Амелия - в 30-ата минута с разстрелващ удар с ляв крак и в 61-ата с глава. Ламела вече има 10 попадения на сметката си в Серия А и се превърна в основният реализатор на "вълците".

Джампаоло Пацини от дузпа в 86-ата минута намали на 4:1, а Боян Къркич бе най-съобразителен при разбъркване в наказателното поле в 88-ата и фиксира крайното 4:2.

Голям принос за победата имаха Франческо Тоти и Даниеле Де Роси, които се отличиха с добри асистенции за някои от попаденията.

Центриране от корнер в 13-ата минута бе засечено мощно с глава от Бурдисо, който препарира Амелия отблизо - 1:0.

Малко преди това Пабло Освалдо с прекрасно изпълнение от границата на наказателното поле провокира стража на Милан да показва класа, но в 23-ата минута прошка нямаше. Тоти центрира успоредно на голлинията отляво в пеналтерията и с плонж Освалдо прати кълбото в мрежата на гостите за втори път.

Даниеле Де Роси с брилянтен пас изведе Ерик Ламела сам срещу вратаря в 30-ата минута и аржентинецът хладнокръвно разстреля Амелия за 3:0.

Франческо Тоти можеше да покачи на 4:0 в самото начало на второто полувреме, но диагоналният му изстрел мина покрай гредата. Нов корнер в 61-ата обаче вече бе засечен с глава от Ламела, който не остави шансове на Амелия.

В 78-ата Маркиньош по безумен начин удари топката с ръка и си изкара директен червен картон, което се оказа решаващо за подема в играта на Милан и стигането до головете във вратата на Гойкоечеа.

Стражът на Рома повали Пацини в пеналтерията, след като не можа да укроти топката при далечен бомбен изстрел на Кевин-Принс Боатенг. От бялата точка Лудия бе точен и намали на 4:1 със 7-ия си гол в Серия А.

Само 120 секунди по-късно след ново разбъркване в пеналтерията на домакините Къркич остана непокрит на празна врата и оформи крайното 4:2 с едва второто си попадение в Калчото.

Водещи