Рома с най-силния старт в Европа след 9-та поредна победа 27.10 | 18:09

"Вълците" записаха името си в историята на италианския футбол, продължават със само 1 допуснат гол от началото на сезона

От Даниел Любомиров

Никога не сте виждали такъв отбор на Рома - "вълците" записаха завинаги името си в историята на италианския футбол и продължиха да впечатляват и изумяват феновете в Италия.

След изиграването на 8 кръга в топ първенствата на Европа имаше 3 отбора с перфектен точков актив - Рома в Серия А и Барселона и Атлетико (Мадрид) в Примера дивисион. Миналата седмица каталунците завършиха 0:0 като гости на Осасуна и прекъснаха отличната си серия, докато "дюшекчиите" бяха повалени с 1:0 при визитата си на Еспаньол.

В 66-ата минута с изгонването на бившия бразилски национал Майкон изглеждаше, че и Рома ще падне в капана на 9-ия кръг и няма да може да продължи забележителната си серия.

В 81-ата минута обаче една от редките контраатаки на "вълците" хвана неподготвена защитата на Удинезе, като Кевин Щротман подаде за Майкъл Брадли, а той с техничен изстрел от дъгата на пеналтерията прати топката неспасяемо в мрежата на Иван Кевала - 0:1.

Така Рома влезе в историята на италианския футбол като съавтор на най-силното начало на сезон в Серия А. Досегашният "отличник" в това отношение Ювентус на три пъти бе успявал да стартира с 8 поредни победи, за последно в скандалния сезон 2005/06, когато титлата на "Старата госпожа" бе отнета и присъдена служебно на Интер след скандала "Калчополи". Именно в тази кампания "бианконерите" регистрираха невижданото до днес начало с 9 победи в 9 кръга.

Днес Рома е единственият отбор на Стария континент с пълен актив от 27 точки след първите 9 кръга на съответното първенство. Вторият и третият в Серия А Наполи и Ювентус имат по 22 точки, а 4-ият Интер и 5-ият Фиорентина са още по-назад с по 18. Удинезе остава с 11 пункта на 10-та позиция в класирането.

В сезона на Рома до този момент има още един изумителен факт - "вълците" са допуснали само 1 гол в 9-те кръга досега. Единствено крилото на Парма Джонатан Биабиани е успявал да разпечата вратата на Морган де Санктис.

Само 1 допуснат гол в 9 мача в най-резултатното първенство в Европа до момента - Калчото предоставя по над 30 гола средно на кръг или във всеки мач има средно по над 3 попадения.

Удинезе предостави сериозно предизвикателство за рекордьорите от Рим, като през първото полувреме Луис Муриел с великолепен пробив си освободи позиция за стрелба по диагонала, но нацели страничната греда.

Малко преди почивката пък Габриел Силва прехвърли де Санктис, но Леандро Кастан със самоотвержена проява изчисти топката от голлинията. С попадението на Майкъл Брадли пък фриуланите допуснаха първа домакинска загуба от 23 мача насам.

Водещи

Най-четени