Рони О'Съливан е новият стар световен шампион по снукър 07.05 | 07:18

Ракетата спечели финала с 18:12 фрейма срещу Бари Хоукинс

От Краси Киров

Геният на снукъра Рони О'Съливан се превърна в героя на 2013 година, след като защити короната си от Световното първенство през 2012, завоювайки своята 5-а титла от митичния театър "Крусибъл".

Новият-стар световен шампион не беше играл снукър почти една година, но се завърна с гръм и трясък, а тази вечер подпечата мястото си сред великите имена в спорта изобщо, печелейки титлата след убедителното 18:12 срещу дебютанта на финал от Световно първенство Бари Хоукинс.

34-годишният англичанин записа най-силното си представяне в кариерата именно в Шефилд, като показа отлична игра и във финала, въпреки че опитът беше на страната на Ракетата и Ястреба определено заслужава адмирации за великолепните удари, които показа в последните 2 седмици.

Рони пък се присъедини към елитната компания на Хендри (7), Дейвис (6) и Реърдън (6), като единствените играчи с 5 и повече титли от Световни първенства. Той се превръща и в първия играч, който защитава своята титла в "Крусибъл" след легендата Хендри.

За победата Ракетата отново ще грабне най-престижния трофей в снукъра и чек за 250 хиляди паунда, докато Хоукинс взе 125 хиляди. С най-голям брейк и 10 хиляди паунда остана Нийл Робъртсън със своите 143 точки.

Рони О'Съливан имаше аванс от 15:10, след като в предишните сесии успя да изгради аванс, възползвайки се най-вече от неопитността на своя съперник на финал на толкова голям форум.

Срещата започна с размяна на сейфти удари, като пръв шанс за атака имаше Рони, който обаче вкара бялата и размяната продължи. Ястреба играеше далеч по-концентрирано от първата сесия за деня, което му донесе успех и след дълга червена построи забележителен брейк от 127 точки, а последната черна влезе чрез крос-требъл - уникален удар и 15:11.

О'Съливан започна убедително следващата партия, но в опит да си осигури позиция за розова топка сбърка по червена за горен десен джоб и позволи на Хоукинс да се върне на масата след брейк от 18. Въпреки че имаше няколко проблемни червени, които се заиграха с с челюстите на джобовете, 34-годишният дебютант на финал от Световно първенство реализира фрейм бол и брейк от 66 точки. Рони се опита да се върне, но вкара бялата и фреймът приключи - 15:12.

Още в началото на фрейм №3 О'Съливан направи грешка при защитната игра и позволи на Хоукинс да гради брейк. Той обаче сбърка червена, която остана на горния ляв джоб и не беше проблем за Ракетата. От там нататък 4-кратният шампион направи серия от 77 точки, която вкара  Ястреба в зоната на снукърите, но той все пак се върна на масата. Той сбърка черна и разликата отново стана 4 фрейма - 16:12.

Въпреки че реализира първи, Рони не успя да продължи брейка си, а след това ужасяваща грешка върна Хоукинс на масата. Той обаче сбърка при подрязването на червена, като Ракетата се върна отново край зеленото сукно и с няколко страхотни удара успя да стигне до 78 точки и на фрейм от титлата - 17:12.

След нови грешки на Хоукинс О'Съливан наниза две изключителни червени, а след това започна бавно да гради шампионския брейк, а топката на победата се оказа червена за среден ляв, безпроблемно реализирана. До края той се отчете с 86, но това не попречи на английския феномен да се израдва, след като поздрави и своя съперник във финала - невероятно постижение за Рони О'Съливан, въпреки паузата от почти година.

Още новини от снукър и какво каза Рони след победата може да видите в Sporta.bg

Водещи

Най-четени