Русия и Полша безкомпромисни в изявите си за Световната купа 22.11 | 14:28

Двата европейски тима останаха непобедени след третия ден на турнира, Сърбия инкасира трето поражение

От Михаела Ганчева

Турнирът за Световната купа по волейбол в Япония набира скорост, а три кръга след неговото начало три тима изглеждат в отлична позиция да се преборят за мечтаните визи за Олимпиадата.

Два от тях остават непобедени в надпреварата - Русия и Полша, а тройката допълва вечният фаворит на световно ниво - Бразилия. Припомняме, че регламентът на престижния международен форум противопоставя 12 участника (Аржентина, Бразилия, Китай, Куба, Египет, Иран, Италия, Япония, Полша, Русия, Сърбия, САЩ) в пряка битка всеки срещу всеки, а тримата призьори получават правото на директно класиране за Игрите в Лондон.

Европейските тимове, които не успеят да намерят място в тройката в Япония, ще премерят сили с българския национален отбор на олимпийския квалификационен турнир в "Арена Армеец" през май догодина.

Националният отбор на Русия изглежда недостижим в изявите си в Япония, поне след третия ден на турнира. Третата жертва на Сборная стана тимът на САЩ, който допусна второ поредно поражение след разочарованието срещу Бразилия преди ден.

Възпитаниците на Владимир Алекно спечелиха безкомпромисно двубоя си с янките - 3:0 (25:18, 25:18, 26:24), като доминираха тотално в първите две части на срещата, а във финалната демонстрираха силен дух, измъкнаха оспорван гейм и триумфираха с успеха. Руснаците, водени от звездата си Максим Михайлов се оказаха непреодолимо препятствие и за Китай и Италия в предишните етапи на турнира.

Изненадващо другият очертаващ се фаворит на азиатска земя е бронзовият медалист на Евро 2011 Полша. След чудесните първи мачове срещу Куба и Сърбия, Дружина Полска премина без проблеми и през Аржентина и впечатли с балансираната си и постоянна игра на турнира.

Световният шампион Бразилия, който до днес бе непобеден, загуби епична битка с вицешампиона на Стария континент Италия с 2:3 (16:25, 25:20, 25:18, 21:25, 20:22). Още една среща в днешния ден завърши с тайбрек и задълбочи кризата в сръбския национален отбор. Плавите загубиха изненадващо от Иран с 2:3 (17:25, 25:18, 25:21, 21:25, 11:15) за третата си поредна загуба.

Имайки предвид предстоящите мачове с фаворитите Бразилия, Русия и САЩ, отборът почти със сигурност ще пътува за София за олимпийския квалификационен турнир в "Арена Армеец" догодина. До момента и Италия не изглежда с големи шансове да намери място в Топ 3 и да се класира директно за Игрите.

Водещи

Най-четени