Русия излиза на 1/2-финал срещу Франция с безупречен актив 16.09 | 10:32

Отборите на Русия и Франция се класираха за полуфиналите на Евробаскет след победи над Сърбия и Гърция

От Михаела Ганчева

След изиграването на последните 1/4-финални двубои на Евробаскет в Литва, стана ясна и втората полуфинална двойка в надпреварата. По-късно днес в битка за място на финал ще се изправят тимовете на Франция и Русия, които вчера се представиха на ниво и се справиха с балканските сили в баскетбола Гърция и Сърбия.

В ранния мач от Топ 8 "петлите" успяха да победят тима на Гърция с 64:56. На практика френските баскетболисти почти през целия мач бяха в ролята на догонващи, но във финалната четвърт тимът успя да настигне гърците и да запише знаменития успех в надпреварата с голямата помощ на звездата си Тони Паркър, който продължава отличните си изяви в Литва.

Именно той бе най-полезен за победителите със своите 18 точки, 5 борби и 3 асистенции.  Нандо добави 16 точки, а Никола Батум - 15. За гърците Янис Бурусис завърши с "дабъл-дабъл" - 17 точки и 11 борби, а Антонис Фоцис записа 9 точки.

Във втората интригуваща среща за деня, баскетболистите на Русия продължиха забележителната си победна серия на тазгодишния шампионат на Стария континент с успех над Сърбия - 77:67. Така Сборная ще влезе в полуфиналната битка с "петлите", без да познава вкуса на загубата в Литва.

Андрей Кириленко и компания поеха инициативата в мача от самия му старт и за миг не предадоха водачеството в резултата, въпреки опитите на сърбите да изравнят.

Ролята на лидер на руснаците отново оправда Кириленко, който допринесе за победата с 14 точки, 11 борби, 6 асистенции и 4 откраднати топки. За Сърбия Милош Теодосич се отчете с 20 пункта.

На полуфиналите днес европейският шампион Испания играе с Македония, Франция с Русия, докато Сърбия ще спори с Гърция за място в шестицата, даващо право на участие в квалификационния турнир за Олимпиадата в Лондон 2012.

Водещи