Русия окончателно е номер 1 в Сочи след паметен триумф 23.02 | 11:08

Веселин Цинзов отпадна, Андрей Гридин 41-ви в масовия старт

От Даниел Любомиров

Андрей Гридин е единственият финиширал българин в най-престижната дисциплина от олимпийския турнир по ски бягане в Сочи - масовия старт на 50 км свободен стил.

Натурализираният казахстанец се представи на ниво в първата половина на масовия старт и явно бе решил да даде всичко от себе си. Тактиката му обаче не проработи в дългосрочен план, но на 30-ия км той бе на сензационното 9-то място, макар и най-вече заради факта, че повечето състезатели влязоха в бокса.

За съжаление, горивото на Гридин постепенно свършваше и от 30-ия км нататък той губеше около 5-6 минути на контрола (контролите са разположени на около 3 км дистанция) и в крайна сметка финишира 41-ти в крайното класиране с доста добро време – 1:51:41.7 часа.

Водещият български състезател Веселин Цинзов започна много амбицирано, като имаше и сравнително преден стартов номер – 37, а на 5-ия км бе 34-ти в класирането. Между 5-ия и 8-ия обаче Цинзов по мистериозен начин се смъкна с цели 20 позиции и загуби 6 минути, вероятно след падане.

В последствие темпото на Веселин не бе на ниво и той се смъкна до 60-та позиция на 18-ия км, като след 35-ия реши или бе принуден да се откаже. Не са известни причините за проблемите на Цинзов.

Домакините от Русия изчакаха най-престижната дисциплина в олимпийската програма по ски бягане – масов старт на 50 км свободен стил – за да избухнат и да заслужат слава и овации от феновете в комплекс "Лаура". Александър Легков, Максим Вилегжанин и Илия Чернусов окупираха подиума в последната дисциплина в Сочи 2014 и записаха най-големия успех в историята на руското ски бягане. Освен всичко, фантастичният триумф на Легков му донесе първи медал от Олимпиадата на родна земя, с което той ще може да отговори на купищата критики след неубедителните представяния в предишните стартове.

Благодарение на първия троен триумф на Русия в ски бягането в историята страната домакин на Сочи 2014 със сигурност ще приключи като номер 1 в класирането по медали. Легков донесе 12-ия медал на домакините, които вече имат и 11 сребърни и 9 бронзови медала.

Водещи

Най-четени