Русия спря "лъвчетата" за бронзов медал от Световното първенство 14.10 | 07:43

Шампион стана домакинът Бразилия, а със среброто се окичи Сърбия

От Мариян Найденов

Българският национален отбор по волейбол за младежи до 23 години загуби малкия финал на историческия първи Мондиал в тази възрастова група, който се проведе в Уберландия (Бразилия). Възпитаниците на Драган Иванов допуснаха поражение с 1:3 (24:22, 20:22, 25:27, 15:21) от силния тим на Русия и така останаха на престижното четвърто място в надпреварата.

Русия се окичи с бронзовите медали, а световни шампиони станаха домакините от Бразилия, които късно снощи надвиха Сърбия в драматична 5-геймова битка (29-27, 15-21, 21-17, 19-21, 15-13).

Младите български волейболисти започнаха мача с Русия чудесно, като доминираха през целия първи гейм, за да поведат с 20:15, осигурявайки си пет поредни геймбола. Серия от сервис на капитана на "Сборбая" Дмитри Ковалев обаче за малко да доведе до обрат, след като руснаците стигнаха до 21:20. Атака на Жани Желязков обаче спря серията на Ковалев, а след това работата си свършиха защитата и централния блокировач Венцислав Рагин, а България поведе с 1:0 в геймовете след 24:22.

Руснаците взеха контрола върху играта още в началото на втората част, което принуди Драган Иванов да иска ранно прекъсване, за да спре устрема на "Сборная". Благодарение на грешки на Русия, "лъвовете" успяха да наваксат изоставането си в резултата, но страхотната игра на блок на Русия си каза думата съперникът ни изравни резултата след успех с 22:20 във втория гейм.

Високият руски блок продължи да създава проблеми на българите и в третата част. "Сборная" водеше с 3 точки на техническото прекъсване (12:9). "Лъвовете" не се предадоха и с няколко серии от сервис на Жани Желязков и Николай Пенчев България успя да настигне руснаците, но те взе пак съумяха да затворят гейма с 27:25.

В оказалия се последен четвърти сет имаше само един отбор на игрището и това беше Русия. Възпитаниците на Сергей Шляпников поведоха от самото начало и не позволиха преднината им да бъде стопена до края на частта, затваряйки я с 21:15. В потвърждение на силната игра на руснаците на блок - последните три точки малкия финал дойдоха именно след блокади.

Руснаците счупиха всякакви рекорди с общо 25 успешни блока в мача, като с най-много се отличиха Богдан Гливенко - 6, Дмитри Ковалев и Леонид Шадилов с по 5.

Гливенко стана и топреализатор на двубоя с 22 точки, а 13 добави Иван Комаров. Съименникът му Иван Демаков завърши с 12 пункта, а Дмитри Ковалев и Леонид Шадилов се отчетоха с по 10 точки.

За България най-полезен бе диагоналът Жани Желязков, който наниза 17 точки, а Златан Иванов реализира 15. Много силен мач изнесе центърът Венцислав Рагин, който завърши с 11 точки, 5 от които от блокади, а капитанът Николай Пенчев се отчете със 7 пункта.

Водещи

Най-четени