Руснак поведе в обиколката на България 12.09 | 09:15

Павел Кочетков със страхотен финален спринт в Троян изпревари хърватския национал Родослав Рогина

От Краси Киров

Асът на руския елитен тим "Катюша Итера” Павел Кочетков спечели първия етап на 61-вата Международна колоездачна обиколка на България от София до Троян вчера.

23-годишният руснак демонстрира страхотен финален спринт по паветата на централния площад на Троян и изпревари с малко известния хърватски национал Родослав Рогина от тима на "Лоборика Фаворит”.

Кочетков спечели първите две премии – на Витиня и селото на бизнесмена Гриша Ганчев- Микре. Руският богатир измина дистанцията от 161 километра от София до Троян за време от 3:40.35 часа и утре ще стартира в жълто.

Втори със същия резултат завърши Радослав Рогина, а трети финишира младият холандец Петер Меркс от тима на "Глобъл” (Холандия).

Колоездачът на "Несебър” Мартин Грашев остана четвърти и с най-добро класиране сред всички българи в първия етап. Марто обаче облече фланелката за катеричи и утре ще старнтира с нея.

На 30 километра след старта преди разклона за Правец се оформи група от шестима колоездачи, която постепенно започна да натрупва аванс, който в един момент стигна до 5 минути и половина.

25 километра преди финала в групата останаха Кочетков, Рогина, Меркс и Грашев, а по-късно се присъедини и Аубер. Последният облече зелената фланелка. В последните километри основната група съкрати драстично пасива си, но челото  запази аванса си и успя да завърши с напред с повече от 15 секунди.

"Трасето в първия етап не бе толкова тежко, по-тежко ни бе заради горещото време и високите температури по пътя. Дълго време с момчетата от моя отбор "Катюша Итера” работихме здраво и се радвам, че се получи и успяхме. Надявам се да запазя жълтата фланелка”, коментира Павел Кочетков на официалната пресконференция за медиите, веднага след финала.

По време на първия етап имаше три по-сериозни падания, завършили за щастие само с охлузвания. Руснакът Николай Журкин и сърбинът Дер Жолт паднаха на грапавия асфалт, но се отърваха само с прорезни рани в бедрата.

По-серизно бе падането на англичанина Джак Адамс,  който с висока скорост се натресе в мантинелата край пътя преди Ябланица. Вследствие на удара британецът счупи каската на главата си, която обаче го предпази от нараняване.

Адамс смени  каската си и продължи с основната група. По програма за днес са предвидени два етапа. Сутринта колоездачите ще карат по маршрута Троян - Велико Търново, а следобед колоната ще потегли от Велико Търново и ще финишира вечерта в Шумен. Това ще бъде най-тежкият ден от Обиколката.

График на 61-ата колоездачна Обиколка на България

12 септември (2 етап): Троян - Велико Търново (100 км)
12 септември (3 етап): Велико Търново - Шумен (142 км)
13 септември (4 етап): Шумен - Добрич (135 км)
14 септември (5 етап): Добрич - Слънчев бряг (183 км)
15 септември (6 етап): Карнобат - Казанлък (146 км)
16 септември (7 етап): Казанлък - Трявна (90 км)
17 септември (8 етап): Трявна - Пирдоп (170 км)
18 септември (9 етап): Пирдоп - Тетевен (145 км)

Водещи

Най-четени