САЩ и Франция се класираха на 1/4-финал на Световното по баскетбол 06.09 | 21:26

Шампионите прегазиха Мексико в тренировъчно темпо, "петлите" удържаха късния щурм на Хърватия

От Даниел Любомиров

Един от фаворитите на Световното първенство по баскетбол – САЩ – спечели без особени проблеми с 86:63 срещу Мексико, за да намери място на четвъртфиналите, където ще очаква Доминиканската република или Словения за съперник.

Възпитаниците на Майк Кжижевски демонстрираха липса на концентрация в големи етапи от двубоя, но в нито един момент не изпуснаха инициативата, макар реално да загубиха по точки в последната четвърт.

Преднината достигна 37 точки при 75:38 в началото на четвъртата част, след което шампионите от 2010-та година видимо се отпуснаха и позволиха на Мексико да направи загубата си по-почетна.

Стивън Къри завърши като топ реализатор за САЩ с 20 точки, но в мача Густаво Айон – обичайният заподозрян в тима на "ацтеките" - бе най-резултатен с в 25 пункта. Трябва да се отбележи, че Къри игра само 24 минути, но пък никой от съотборниците му не изкара повече на игрището, защото Кжижевски даде шанс на всеки един от състава да запише време на полето.

Повече подробности и статистика вижте в Sporta.bg

Франция е вторият отбор на Световното първенство по баскетбол, който си заслужи участие на четвъртфиналите, след като надви драматично с 69:64 Хърватия, а самият двубой оправда очакванията да предложи зрелище и непредвидим изход.

52 секунди преди финалната сирена топ реализаторът на хърватите в турнира до момента Боян Богданович с тройка стопи само на 3 точки аванса на "петлите", който в средата на третата четвърт бе набъбнал до 13.

В стремежа си да търсят пълния обрат с други изстрели от зоната за три точки обаче хърватите изпуснаха шанса си да вкарат мача в продължения и в крайна сметка отстъпиха пред хладнокръвното поведение на съперника им в заключителните секунди.

С 14 точки най-резултатен за победителите бе Никола Батюм, а с 13 завърши Евон Фурние, докато най-полезният играч за Франция до момента в турнира Джофри Ловерн не изигра най-добрия си мач и завърши с 8 точки, 2 борби и 1 асистенция (средно той бележеше по 10.8 пункта на мач досега и хващаше 5 борби).

27-те точки и 6-те борби (плюс 1 асистенция и 1 открадната топка) на Богданович не можаха да помогнат на хърватите да избегнат поражението, като основно във втората и третата част те видимо отстъпваха игрово на съперника и така се стигна до драматичната победа на Франция.

Повече подробности и статистика вижте в Sporta.bg

Водещи

Най-четени