Само 1 зона за DRS в последното състезание за сезона от Формула 1 21.11 | 07:55

Гран при на Бразилия този сезон няма да реши битката за световната титла, но ще разпредели местата от 2-ро до 5-то

От Краси Киров

ФИА реши да прекрати назначаването на две независими зони за активиране на подвижно задно крило за сезона във Формула 1 и назначи само 1 за Гран при на Бразилия.

Вероятната причина за това решение на федерацията е фактът, че пистата "Интерлагос" е известна с атрактивните си състезания и няма нужда от такава допълнителна помощ, както беше в Абу Даби и Индия, например.

Зоната за засичане на разликата между болидите ще започва точно преди втория завой на трасето, а самото отваряне на задното крило ще може да се направи веднага след завой номер 3. Пилотите ще се движат с допълнителните 20 км/ч по правата, която води до 4-ия завой - тя има повече от една идеална линия и заради това е идеална за изпреварвания.

Гран при на Бразилия този сезон няма да реши битката за световната титла, както беше през 2010-та година, но изходът от него ще се окаже решаващ за разпределението на местата от 2-ро до 5-то.

Дженсън Бътън има преднина от 10 точки на "сребърната" позиция пред Фернандо Алонсо, който ще се стреми да постигне първата си победа на "Интерлагос" и в последния възможен момент да изпревари британския пилот на МакЛарън в класирането.

Иначе в последните две години Гран при на Бразилия неизменно се печели от състезателите на Ред Бул, като през 2009-та победител бе Марк Уебър, а миналият сезон Себастиян Фетел постигна знаменит успех, който го изведе до първата световна титла.

Друг пилот също ще бъде мобилизиран да се представи на ниво на трасето - бразилецът Фелипе Маса е един от двамата действащи състезатели (другият е Михаел Шумахер), който може да се похвали с 2 победи на "Интерлагос" - той спечели през 2006-та и 2008-ма с Ферари.

Водещи