Сани Жекова взе квота за Олимпиадата в Сочи 29.01 | 19:20

Най-добрата ни сноубордистка ще участва на зимните Игри през 2014

От Даниел Любомиров

Най-добрата българска състезателка в сноуборда Александра Жекова си е осигурила квота за зимните Олимпийските игри в Сочи през 2014-та година.

Новината бе съобщена от организатора на направление "Сноуборд" към Българската федерация по ски – Тино Минчев.

Минчев също така е технически делегат на ФИС на завършилото в неделя Световно първенство по сноуборд в Стоунхем (Канада).

Сани Жекова бе дисквалифицирана на четвъртфиналите в коронната си дисциплина сноубордкрос, след като излезе от трасето и пропусна врата.

Въпреки всичко тя приключи Световното на 18-та позиция в крайното класиране, като можеше да е далеч по-напред, ако не се бе сблъскала със съперничка, което ѝ коства в крайна сметка дисквалификацията.

Изискването за предсрочна квота за Сочи 2014 обаче е класиране в топ 30, което Жекова изпълни без проблеми и вече може да си отдъхне, че със сигурност ще се състезава в руския зимен център на Игрите.

Другият наш сънародник – Радослав Янков – завърши 34-ти в паралелния слалом и 41-ви в паралелния гигантски слалом. Така Янков продължава да търси спечелване на квота за Олимпиадата и ще има този шанс в някое от следващите състезания до 14-ти февруари.

На 1-и и 2-и февруари Сани Жекова ще стартира в Световната купа по сноубордкрос в Блу Майунтийн (Канада).

Най-четени