Светът е Олимпиада 07.02 | 07:45

Започват 22-те Зимни олимпийски игри

От Кремена Бедерева

22-те Зимни олимпийски игри ще бъдат официални открити тази вечер в руския град Сочи. На церемонията на стадион "Фишт" ще присъстват премиерът Пламен Орешарски и министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. Много западни лидери обаче няма да отидат на игрите, съобщава БНР. 

Руските власти обявиха, че на откриването на Зимната олимпиада ще присъстват 44 държавни лидери, а игрите ще бъдат посетени общо от около 60. На церемонията по запалването на олимпийския огън до президента на Русия Владимир Путин ще застанат китайският президент Си Цзинпин, японският премиер Шиндзо Абе, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Вчера в Сочи пристигна и българската делегация, която ще присъства на Игрите. Президентът на БОК Стефка Костадинова и премиера на България Пламен Орешарски днес ще направят официална среща с българите в Сочи. На нея ще бъдат министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева, посланикът на България в Русия Бойко Коцев и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Откриването обаче ще пропуснат американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, френският държавен глава Франсоа Оланд и германският президент Йоахим Гаук. Причината много западни лидери да не уважат игрите е несъгласието им с приетия в Русия закон срещу гей пропагандата. Президентът на Международния Олимпийски комитет Томас Бах обаче разкритикува действията на политиците, бойкотирали Сочи:

"Благодарни сме на тези, които уважават факта, че спортът може само да допринесе за развитието и мира, ако не се използва като сцена за политически разногласия или като опит за отбелязване на точки във вътрешни или външни политически спорове, каза Бах три дни преди откриването на Олимпиадата."

Освен с политическите разногласия Олимпиадата в Сочи стана известна също като най-скъпата в историята с бюджет, надминал 51 милиарда долара. Заради заплахи за атентати от страна на ислямистки групировки в Сочи има и безпрецедентни мерки за сигурност.

В интервю за телевизия NBC президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия е изправена пред огромния залог да осуети всякакви атентати по време на откриващите се днес Зимни олимпийски игри в Сочи. Ние сме в постоянен контакт с тях, едновременно на ниво правоохранителни органи, армия и разузнаване. Работим постоянно с тях, за да гарантираме, че не само нашите спортисти, а всички желаещи да присъстват на олимпийските игри са в безопасност, каза Обама.

Във вторник Белият дом увери, че САЩ са взели всички необходими мерки да гарантират сигурността на гражданите си в Сочи, който бе заплашен с атентати от руски ислямисти. Барак Обама същевременно в петък прикани сънародниците си, които ще ходят в Сочи, да са бдителни, защото винаги има рискове.

Четете още новини за Олимпиадата в Сочи в Sporta.bg.

Водещи

Най-четени