Светът е олимпиада, но какво коства тя на спортистите? 31.07 | 18:30

Вижте разказ за хора, превъзмогнали всичко заради спорта

От Боян Кърпачев

От петък (27 юли) светът е олимпиада - следим с трепет изпълненията на нашите момчета и момичета, радваме се или съжаляваме при някой пропуск. Но знаете ли какво точно коства представянето на спортистите.

Може често да си говорим за олимпийския дух, за заръките на барон Пиер дьо Кубертен, но колегите ни от Sportuvai.bg не остават голословни и подплатяват думите с 10 примера за спортисти, превъзмогнали какво ли не в името на спорта.

Ето и началото:

Дерек Редмънд

Фортуна определено не е на негова страна. По време на Олимпиадата през 1988 година той се отказва 90 секунди преди старта заради разтеглено сухожилие. 4 години по-късно, след осем операции, той се завръща готов на всичко.

Дерек влиза на полуфинала на 400 метра гладко бягане с първо време от квалификациите. Там обаче, 250 метра преди финала, след като е повел в бягането, сухожилието му не издръжа и той се хваща за бедрото.

И тогава, въпреки болката, той решава да продължи. Във финалните метри дори баща му слиза на пътеката и му помага да финишира.

Дерек Редмънд не побеждава в бягането, но побеждава човешкият дух. 65 хил. души се изправят на крака да го аплодират в Барселона през 1992 година. Вижте видеото за бягането на Редмънд:

 

 

 

Това далеч не е единственият пример за олимпийския дух и спортен хъс, който сме виждали. Разказът ни за невероятните постижения на спортистите можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени