Себастиан Фетел с финална крачка към световната титла 13.10 | 11:04

Германецът триумфира за пети пореден път през сезона

От Константин Симидчийски

Трикратният световен шампион и лидер в генералното класиране за сезона Себастиан Фетел с Ред Бул спечели старта за Гран при на Япония, 15-и кръг от световния шампионат във Формула 1.

Фетел, който стартира от втора позиция, записа пета поредна победа и 35-а в кариерата си. Успехът е общо девети за него през тази кампания.

Заради класирането на Фернандо Алонсо обаче Фетел не успя още този старт да спечели четвъртата си поредна световна титла и ще трябва да изчака поне до следващото състезание след две седмици в Индия.

Втори завърши неговият съотборник Марк Уебър, а трети - Ромен Грожан с Лотус. Това бе и втори случай за този сезон, когато световните шампиони Ред Бул успяват да постигнат двойна победа. Първият такъв за 2013 година бе на състезанието в Малайзия.

Фернандо Алонсо не успя да се качи на подиума, като голямата звезда на Ферари завърши четвърти. На пето място завърши бъдещият му съотборник в Маранело Кими Райконен, а Нико Хюлкенбег записа отличен старт и се поздрави с шеста позиция.

Другият пилот на Заубер Естебан Гутиерес приключи седми, докато асът на Мерцедес Нико Розберг успя да се добере до едва осма позиция в крайното класиране. Топ 10 и зоната на точките бе допълнен от Дженсън Бътън и Фелипе Маса.

Състезанието в Япония не се оказа успешно за бившия световен шампион Люис Хамилтън, който не успя да финишира в днешния ден на "Сузука".

Себастиан Фетел остава недостижим на върха на класирането, като настоящият, а и бъдещ световен шампион разполага с актив от 297 точки на сметката си. Втори с цели 90 точки по-малко е Фернандо Алонсо, докато поне засега третата позиция се заема от Кими Райконен със 177 пункта. Люис Хамилтън е четвърти със 161.

За германеца това е и общо четвърта победа в Гран при на Япония на легендарната "Сузука". Пилотът на Ред Бул триумфира през 2009, 2010 и 2012 година, като лидер във вечната класация е сънародникът му Михаел Шумахер с шест успеха.

Водещи

Най-четени