Себастиян Фетел спечели Гран при на Япония 07.10 | 10:55

Световният шампион се доближи на само 4 точки до лидера в класирането Фернандо Алонсо

От Константин Симидчийски

Световният шампион Себастиян Фетел направи важна стъпка към спечелването на трета поредна титла от Формула 1, след като днес пилотът на Ред Бул триумфира в Гран при на Япония на пистата "Сузука".

Вчера Фетел завоюва поредния си полпозишън на легендарното трасе, а днес не пропусна да се доближи максимално близо до лидера във временното класиране Фернандо Алонсо. Състезанието на "Сузука" се оказа кошмарно за испанския пилот на Ферари, който отпадна още на старта след сблъсък с Лотус-а на Кими Райконен. Надпреварата на "Сузука" приключи рано-рано и за пилота на Мерцедес Нико Розберг, който също отпадна още в началото.

По този начин Себастиян Фетел събра актив от 190 точки на своята сметка, доближавайки се на едва 4 точки зад лидера Алонсо, който разполага със 194. Трети във временното класиране е Кими Райконен със 157, докато Люис Хамилтън има 152.

На втора позиция след Фетел финишира съотборникът на Фернандо Алонсо във Ферари - Фелипе Маса, който записа първото си качване на подиум от 35 състезания насам. За последно бразилецът бе сред първите трима в Гран при на Корея през 2010.

Трети и последен на подиума се качи представителят на домакините Камуй Кобаяши, който успя да зарадва истински японската публика на "Сузука". По този начин Кобаяши се превърна и в общо третият пилот от страната на изгряващото слънце, успявал да се добере до място на подиума във Формула 1.

Близо до подиума останаха двамата пилоти на МакЛарън - Дженсън Бътън и Люис Хамилтън, които завършиха съответно четвърти и пети. Бътън стартира с пет места назад подари смяна на скоростната си кутия, но въпреки това съумя да запише предно класиране. Кими Райконен с Лотус завърши шести, докато Нико Хюлкенберг с Форс Индия също отбеляза точки, нареждайки се седми. Топ 10 бе допълнен от Пастор Малдонадо (Уилямс), Марк Уебър (Ред Бул) и Даниел Рикардо (Торо Росо).

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер остана 11-и на една от любимите си писти във Формула 1. Неуспешно състезанието се оказа и за другия пилот на Лотус - Ромен Грожан, който завърши едва 15-и.

Водещи

Най-четени