Северна Корея иска съвместно домакинство за зимната Олимпиадата 13.07 | 12:36

В Северна Корея се надяват да свалят напрежението с Южна Корея и това да доведе до съвместно домакинство на Олимпиадата през 2018 година

От Краси Киров

В Северна Корея искат да домакинстват заедно с Южна Корея на зимните олимпийски игри през 2018 година.

Информационна агенция Yonhap съобщи в сряда, че един от членовете на международния олимпийски комитет на Северна Корея Чанг Унг е изразил своите надежди, че зимните олимпийски игри през 2018 година да се проведат съвместно в двете разделени страни.

Южнокрейският град Пьончанг, който спечели правото да домакинства на игрите през 2018 година, се намира близо да демилитаризираната зона, която разделя двете страни.

Чанг също така заяви, че военното и политическо напрежение между двете части на Корея трябва да бъде облекчено или това ще повлияе на Олимпиадата.

Директорът на главната опозиционна партия на Южна Корея заяви по-рано тази седмица, че може да разреши на Северна Корея да бъде съ-домакин на зимните олимпийски игри през 2018 година.

Азия ще приеме за трети път Зимни олимпийски игри до този момент, след Сапоро'72 (Япония) и Нагано'98 (Япония). Република Корея вече има опит с организиране на Олимпиада, след като Сеул прие Летните игри през 1988.

Пьончан печели правото да организира Зимни олимпийски игри от третия опит, след като южнокорейският град вече загуби битките за 2010 и 2014, спечелени съответно от Ванкувър и Сочи. Тогава Пьончан неизменно повеждаше след първото гласуване, но губеше битката във втория рунд.

 



Водещи

Най-четени