Сеп Блатер даде зелена светлина на видеотехнологиите 14.01 | 10:46

Президентът на ФИФА промени дългоотстояваната си позиция, че футболът няма нужда от победни промени

От Константин Симидчийски

Президентът на ФИФА Сеп Блатер сподели в интервю за CNN, че е готов най-сетне да допусне внедряването на видеотехнологии във футболната игра. Призиви за това има все по-често в последните години, а особено силен бе натискът върху ФИФА през лятото на миналата година, когато по скандален начин попадение на Франк Лампард в мрежата на Германия не бе зачетено на Световното първенство в ЮАР.

74-годишният Блатер дълго време отстояваше позиция, че не е склонен да допусне съвременна технология в света на футбола, за разлика от други спортове, където това е вече обичайна практика. Пред CNN обаче швейцарецът призна, че най-вероятно голлиниите на футболните врати ще бъдат следени по електронен път в съвсем близко бъдеще.

"Тествахме 17 различни системи за следене на голлинията, като четири или пет от тях ще успеят да стигнат до допълнително разглеждане от страна на Международния съвет", обясни Блатер.

"Това ще бъде последвано от тестов период на селектираните компании, преди Международният съвет да проведе генералната си среща в Кардиф между 4 и 6 март. Тогава ще бъдат определени и следващите стъпки в течение на процеса. Ако една от тези системи е точна и не представлява сериозно усложнение, то тогава смятам, че има голям шанс тази технология да бъде приета във футбола", добави швейцарецът.

Президентът на ФИФА отново взе отношение и по казуса, свързан с провеждането на Мондиал 2022 в Катар. Както е известно, най-вероятно Световното първенство в арабската държава ще бъде проведено през зимата, поради твърде високите температури в летните месеци. 

"Ако искате от мен да говоря в проценти, то тогава мога да кажа, че има над 50% шанс Световното първенство в Катар да се проведе през зимата. Това означава, че в случая говорим за нещо повече от вариант".

Сеп Блатер не се съгласи и с твърденията, че подобен ход би внесъл сериозен хаос в света на клубния футбол. 

"Ако хвърлите един поглед към някои от големите шампионати в Европа ще видите, че повечето от тях вече имат установена пауза през зимата. Ако има воля за това, то календарът винаги може да бъде променен. Това е възможно, защото до началото на турнира има още 11 години", заяви босът на ФИФА.

Водещи

Най-четени