Серина Уилямс не срещна трудности срещу Шарапова и грабна олимпийското злато 04.08 | 18:09

Американката бе безапелационна на финала на турнира по тенис - 6:0, 6:1

От Иво Вецев

Серина Уилямс пренаписа историята в тениса, след като стана първата тенисистка след Щефи Граф, която печели всички турнири от Големия шлем, както и олимпийското злато.

Това стана днес, след като американката безапелационно елиминира съпротивата на Мария Шарапова с 2:0 сета. Резултатът обаче заслужава вниманието на всички - 6:0 и 6:1, рускинята успя да вземе едва 1 гейм.

Маша определено игра под нивото си, но това се дължеше на феноменалното представяне на Серина Уилямс, която беше безгрешна в своята игра. Тя сервираше силно, постоянно натискаше своята съперничка, а и всичките ѝ удари се получаваха.

Шарапова така и не намери сили да отвърне на мощната игра на своята съперничка и логично се стигна до катастрофалната загуба, въпреки че рускинята не игра слабо.

По този начин Уилямс спечели поредното злато за своята страна и може да се похвали, че вече е спечелила всичко в тениса - тя има и златен медал на двойки от предната Олимпиада, завоюван заедно със сестра ѝ Винъс Уилямс. По-късно днес двете ще се изправят в полуфинала на двойките срещу Надя Петрова и Мария Кириленко.

Освен това американката победи за 9-и път руската си съперничка от общо 12 мача между двете.

Серина Уилямс започна пределно мобилизирано срещата си срещу Мария Шарапова, като американката наложи убийствено темпо и атакуваше руската си съперничка с мощни удари от бекхенд и форхенд. Това даде отражение още в първото подаване на Маша, което беше безпроблемно пробито от победителката от последния Уимбълдън.

Това тотално провали плана за игра на Шарапова, която до самия край на сета не намери противодействие на невероятната игра на Серина. Освен това Уилямс показа силна успеваемост при точкита за пробив, след като от 4 възможности я проби три пъти. Шарапова можеше да запише поне гейм, след като поведе с 40 на 0 при 5:0 и неин сервис. Американката обаче отново я обърна, проби я и спечели с категоричното 6:0.

Голямата разлика в този сет дойде от уинърите на Уилямс - 12 срещу 4, както и успеваемостта на вкарания първи сервис - 75% срещу едва 58% на Шарапова. Рускинията допусна и 3 двойни грешки.

Втората част започна по същия сценарий - безпроблемен сервис гейм за Серина, а след това последва и нова порция мощни удари и пробив за американката - 2:0. Тя затвърди предимството си с нов гейм на 0 и вече усещаше златния медал около врата си.

Шарапова успя да вземе подаването си за 3:1, а в следващия гейм показа страхотни ретури и добра игра. Това и позволи да стигне до цели 2 точки за пробив - за първи път в срещата. С перфектно драйв воле и силни сервиси обаче Уилямс успя да издържи на напрежението и взе своето подаване - 4:1.

Това явно прекърши рускинята, която направи доста грешки в своя сервис гейм, а ударите на Уилямс разбиха защитата ѝ. Серина стигна до три точки за пробив и в крайна сметка спечели гейма и се приготви да сервира за златния медал.

Шарапова изравни при 15:15, но след това силите и не стигнаха, а с 10-ия си ас Уилямс се поздрави с първия си златен медал на сингъл от Олимпиада.

Водачката в световната ранглиста Виктория Азаренка спечели бронзовия медал след успех над рускинята Мария Кириленко с 6:3, 6:4.

Водещи

Най-четени