Скандалите в сумото доведоха до отмяна на големия пролетен турнир 06.02 | 18:42

За първи път от 1946 г. насам, събитие от такъв ранг в древния спорт няма да се състои

От iNews.bg

Разразилите се корупционни скандали в света на сумото продължават да предизвикват сериозен отзвук, а проведените разследвания на японските власти доведоха и до отмяна на предстоящия голям турнир през месец март.

Както iNews вече ви съобщи, конфискувани от полицията мобилни телефони изобличиха не по-малко от 13 сумисти, участвали в манипулиране изхода на схватки срещу сериозно финансово възнаграждение. 

Нещо повече, двама от състезателите и един треньор вече признаха за участието си в порочната практика, а скандалът е пореден в древния спорт за последната година. През 2010 г. професионални сумисти бяха изобличени в незаконно залагане на бейзболни мачове, което доведе до сериозен отлив на спонсори и дори сваляне на сумото от японската национална телевизия.

Японската сумо асоциация от своя страна официално обяви, че предстоящият през март голям турнир ще бъде отменен в следствие на разразилите се страсти. По план мероприятието трябваше да се проведе в периода между 13 и 27 март.

"Решихме да отменим пролетния турнир, заради възникналия безпрецедентен скандал", довери официалното лице от японската сумо асоциация Нобуюки Кубота.

Последният път, когато турнир по сумо не е бил проведен по план на територията на Япония датира от вече далечната 1946 г. Причината тогава обаче е била съвсем различна - сериозните поражения, които основната зала за сумо на азиатската страна "Риогоку Кокугикан" е понесла от бомбардировките по време на Втората световна война.

Водещи

Най-четени