Скандалният джендър-боксьор спря Светлана Каменова 04.08 | 13:00

След три рунда битка съдиите решиха да присъдят победата на полово неопределената Тин

От iNews

Националката на България по бокс Светлана Каменова не успя да спечели втори медал за България от Летните олимпийски игри в Париж.

На четвъртфинал представителката ни в категория до 57 килограма допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Лин Ю Тин (Китайско Тайпе). Каменова не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово отличие, тъй като след три рунда битка съдиите във френската столица решиха да присъдят победата на Тин.

Припомняме, че Тин е една от двете боксьорки, набедени за това, че не принадлежат към женските категории в бокса. Азиатката е една от боксьорките, които не са преминали тестове за полова принадлежност през последните години.

Каменова държеше биткатата под контрол през по-голямата част от времето, като бе по-агресивната и пресираща състезателка между въжетата. Тин използваше непозволени прийоми в клинча, което накъса играта и донякъде изнерви настоящата европейската шампионка и запали допълнителна искра в играта й.

Българката носителка на медал от световно първенство се бори докрай през всички девет минути, но петимата съдии край ринга решиха, че победата трябва да отиде в полза на Тин.

 

Най-четени