Сладък, сладък обрат на България срещу шампиона Полша 13.07 | 20:54

Българите обърнаха от 0:2 до 3:2, въпреки че изпуснаха 6 мачбола

От Иво Вецев

България може и да се класира по-рано днес за финалите на Световната лига, но за кеф на цялата страна направи феноменален обрат срещу Полша, обръщайки от 0:2 до 3:2 пред близо 6 хиляди зрители в зала "Конгресна" във Варна.

След изиграването на първите две части изглеждаше така, че миналогодишният шампион в Световната лига ще стигне до лесно 3:0, но Соколов, Алексиев и резервата Братоев се разиграха и вдъхновиха невероятния обрат, дошъл след 25:21, 25:21 и 15:

Атаката се оказа решаваща за нашите волейболисти, които записаха над 50% успешно нападение, а Алексиев дори беше с над 90% успеваемост в атака до края на 4-ия гейм. Защитата също изигра своята роля, като смяната на Скримов с Братоев даде нужния импулс на "лъвовете.

В 5-ия гейм България изпусна цели 6 мачбола, като водеше с 14:9, когато Курек наниза няколко поредни аса. Въпреки това родните представители запазиха самообладание и в крайна сметка триумфираха с 19:17.

Пълното класиране в Световната лига след изиграването на срещите вижте НА ТОЗИ ЛИНК. Всички резултати от Световната лига пък може да следите ТУК.

Снимки от битката с поляците можете да видите на Sporta.bg

Най-резултатен в двубоя беше Цветан Соколов, който дори изкълчи глезена си, но завърши с 31 точки, 4 от които от блокада. Тодор Алексиев пък вкара 19 точки и беше изключителен в атака. Резервата Братоев пък се включи отлично с 12 точки, 2 от които от сервис в много важни моменти.

Бартош Курек бе най-голямата заплаха за България, като заби 27 точки, а Бартман допринесе с 18.

"Лъвовете" остават втори в групата с 19 точки, но няма никаква вероятност те да бъдат изпреварени от който и да е друг отбор. Те пътуват утре за Аржентина, където са в група с домакина и Италия.

Първи гейм

Цветан Соколов откри резултата с атака по блока за 1:0. Скримов обаче допусна две грешки при посрещане, а Братоев сбърка при пускане - 3:6 за гостите и таймаут за Плачи. Това обаче не помогна за намаляването на пасива и при първата техническа пауза родните национали изоставаха с 5:8.

Плачи реши да не прави промени в състава си, но това се оказа неправилно решение, като Курек се разигра, а разликата набъбна до 12:16 в полза на гостите. Анастази пък замени неубедителния Бартман, а Ярож направи силна серия от сервиси, която позволи на Полша да поведе с 14:20.

Авансът беше съкратен при 18:22, но сервисите ни продължиха да не влизат, а поляците умело доиграха гейма и спечелиха с 20:25.

Втори гейм

Втората част започна точка за точка, но лош пас на Братоев принуди Алексиев да забие в мрежата, а Кубиак заби ас - 4:6, и 5:6 след супер-блок на Братоев. Курек обаче продължи да забива мощно и поляците имаха нов аванс при техническата пауза - 6:8.

Срещата продължи точка за точка, като българите пропуснаха няколко шанса да изравнят. Добра защита на Братоев обаче позволи на Алексиев да пусне и да изравни за 13:13. Техническата пауза пък дойде с една точка преднина за България след блок над Соколов - 16:15.

Соколов пък направи разликата две след блок аут - 17:15, но след две грешки на Вальо Братоев при посрещане Полша отново поведе с 18:19 - таймаут за Плачи. Братоев обаче продължи с колебливите изяви, а гостите дръпнаха при 20:22, а при 23:24 Полша имаше сет пойнт - Курек получи в зона 6 и миналогодишният шампион поведе с 0:2.

Трети гейм

Третият гейм започна отлично за България, като защитата заигра далеч по-добре, а единичен блок на Братоев срещу Бартман направи резултата 4:1, а Алескиев от пайп - 5:2. За съжаление, след няколко грешки разликата беше заличена - 5:5. Кубиак пък направи блок аут за 7:8 в полза на Полша.

Равенството бе възстановено при 10:10, а Соколов и Братоев с мощни атаки направиха 12:10 и таймаут за Анастази. Нова брейк точка беше реализирана, когато Бартман прати топката 3 метра в аут от атака, а техническата пауза дойде при 16:13 за България.

Разликата набъбна до 4 точки, но с голяма доза шанс бе свалена на 2 с ас на Кубиак, а след това и атака на Курек - 19:18. Таймаутът на Плачи помогна и разликата отново стана 3 точки при 21:18, а след хитра атака на Соколов - 22:19. Йосифов пък пусна отлична топка през центъра, а Тошко Алексиев сложи край на гейма - 25:21.

Четвърти гейм

Гостите обаче излязоха пределно мобилизирани и след наши грешки поведоха с 3:6, принуждавайки Плачи да вземе таймаут. Това помогна, като Соколов и Алексиев донесоха равенство при 7:7, а техническата пауза дойде само при точка аванс за Полша - 7:8.

Въпреки добрата защита на Полша и авансът от две точки, Братоев и Соколов показаха умения и изравниха за 12:12, Йосифов направи страхотен блок за 13:12, а Вальо Братоев направи ас - 14:12. С две атаки на Соколов българите задържаха аванса си - 16:14, а след аут на Бартман - 17:14.

За съжаление, Полша получи няколко шанса, от които Бартман и Курек се възползваха, а резултатът беше изравнен - 18:18. Соколов обаче отново направи отличен блок срещу Курек - 20:18. Пенчев пък влезе и посрещна перфектен сервис на Курек, а Братоев завърши за 22:20, а Алексиев с атака по диагонала направи 23:20. Соколов с мощна атака през зона 2 направи 24:21, а геймът беше завършен от Бартман, който прати топката в аут - 25:21.

Тайбрек

Вальо Братоев откри резултата в решителната пета част - 1:0, а след нова негова атака - 2:1. Резултатът продължи точка за точка, като родните представители пропуснаха златни шансове да се откъснат напред - 4:4. Тошко Алексиев обаче направи страхотно отиграване в блока на Музджонек - 6:4.

Соколов направи 7:4 с блок, но стъпи накриво и залата изтръпна. За радост на всички, той се изправи и дори остана на терена. Музджонек пък сбърка и България поведе с 4 точки - 8:4, а след атаки на Алексиев и Соколов - 10:6. Цецо пък направи прекрасно отиграване срещу Курек и победата бе все по-близо - 11:6.

При 12:9 Якуб Ярож влезе за сервис, но прати топката в аут, а България - на две точки от победата. Едната дойде след брилянтен ас на Братоев за 14:9, а след него Курек направи 14:13 с три поредни точки от сервис - таймаут за България. Алексиев обаче сбърка в атака и равенството бе факт - 14:14, а след това и 16:16.

Соколов пропусна златен шанс да затвори гейма и отново видяхме равенство - 17:17. Соколов се реваншира в следващата ситуация, а Музджонек прати топката в мрежата - 19:17 и сладка, сладка победа за България!!!

Водещи

Най-четени