След лошото начало: Ферари планира доста промени в Китай 11.04 | 14:35

"Черните кончета" не бяха на желаното ниво в първите два старта за сезона

От Методий Методиев

Отборът на Ферари планира да направи сериозни подобрения по колата си за предстоящото този уикенд състезание от календара на Формула 1 в Китай. "Скудерията" изживя много тежък уикенд в последното състезание в Малайзия, след като Фелипе Маса и Фернандо Алонсон завършиха съответно на 5-о и 6-о място в крайното класиране на надпреварата, спечелена от Себастиан Фетел с Ред Бул.

10 обиколки преди края Алонсо, който се бореше за третото място с Люис Хамилтън, се блъсна в задницата на болида на англичанина, което го извади от сметките за подиума на "Сепанг". Отборът се надяваше по-високите температури в Малайзия да им помогнат, тъй като в първата надпревара за 2011-а в Мелбърн те имаха проблеми с температурата на гумите, но това така и не се случи.

Колата бе същата като тази от "Албърт Парк", след като от Ферари предпочетоха да не предприемат действия след първото състезание, а да анализират от къде идват слабостите на болида във втората надпревара. Така, след данните събрани през уикенда в Малайзия, тим шефът Стефано Доменикали обяви, че отборът има стратегия за подобряването на колата за третото състезание в Китай в края на тази седмица. "И Фернандо и Фелипе карах прекрасно и в двете състезания, сега от нас зависи да им дадем и силна кола", обяви Доменикали.

"В момента сме в ситуация, в която трябва да направим всичко перфектно, за да максимализираме потенциала на колата. За момента определено изоставаме от другите отбори по отношение на представянето на колата. Трябва да направим всичко възможно тази ситуация да не се повтори и в Китай", каза още Доменикали.

"Трябва максимално бързо да ускорим обновяването на колата, за да наваксаме изоставането си от най-добрите отбори в момента. Ще се опитаме да завършим анализа на аеродинамиката на болида възможно най-бързо и да внесем подобренията по нея още в Китай", каза още тим шефът на Ферари.

Състезанието на Алонсо бе провалено от счупването на подвижното задно крило, което отказа да се отваря в един момент от състезанието. Именно това доведе и до сблъсъка между него и Хамилтън. Маса пък имаше проблеми с предната си лява гума при първото си влизане в бокса на Ферари. "Няма как да сме доволни от състезанието в Малайзия, защото имахме възможност да вземем първи подиум", каза Доменикали.

"Освен това, проблемите ни бяха при спиране в бокса и по каросерията на болида. Това бе доста жалко, защото показахме в Австралия, че скоростта на колата е доста по-добра в състезание, отколкото в квалификация. На "Сепанг" имаше един състезател, който бе с едни гърди напред пред всички останали, и това разбира се беше Фетел. Смятам обаче, че спокойно можем да бъдем конкуренция на всички други пилоти в стартовата решетка", каза още Доменикали.

Водещи

Най-четени