Спортни легенди получиха държавни отличия 12.02 | 16:00

Иван Абаджиев, Васил Етрополски и други получиха ордени от президента

От Краси Киров

Днес големи български спортисти бяха почетени с нужното държавно внимание.  Президентът Росен Плевнелиeв удостои с висши държавни отличия Иван Абаджиев, Димитър Ларгов, Васил Етрополски, доц. д-р Румен Стоилов, проф. Константин Жалов и Александър Шаламанов за значителния им принос за успехите на България, допринесли за развитието на спорта и физическата култура в страната.

С орден "Стара планина” - първа степен, държавният глава удостои Иван Абаджиев – един отнай-изявените ни спортисти и треньор по вдигане на тежести от световна величина, обявен през 2001 г. за треньор на България на XX век, световен вицешампион, ръководител на националния ни отбор. Неговите възпитаници печелят 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски титли. Учениците му подобряват над 450 световни рекорда.

Димитър Лагров, Васил Етрополски и Румен Стоилов бяха удостоени от държавния глава с орден "Стара планина” - втора степен.

Димитър Ларгов е сред именитите футболисти на "Славия" и на националния ни отбор, дългогодишен спортен деятел, председател на футболен клуб "Славия" и президент на Българския футболен съюз.

Васил Етрополски е най-титулуваният български състезател по фехтовка. Той е световен шампион и трикратен носител на Световната купа. Класира се на четвърто място на Олимпийските игри в Москва. С националния отбор на България има две вицешампионски титли и два бронзови медала от световни първенства.

Доц. д-р Румен Стоилов е уважаван спортист, треньор и общественик, многократен републикански шампион по самбо и европейски шампион. Треньор на мъжкия ни национален отбор, председател на Българската федерация по самбо, а от 2013 година е избран за вицепрезидент на Световната федерация по самбо ФИАС.

Проф. Константин Жалов беше отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен. Посвещава голяма част от живота си на треньорска дейност, на научна и обществена дейност. Дългогодишен преподавател във Висшия институт за физкултура и в Националната спортна академия. Автор е на 260 научни труда, сред които 5 монографии и 18 книги.

С медал "За заслуги” президентът Росен Плевнелиев награди Александър Шаламанов - първия българин, участник на Световно първенство по футбол и на Зимни олимпийски игри.Състезател по футбол и по ски на футболен клуб "Славия" и на националния ни отбор. Участвал е в две световни първенства по футбол, трикратен носител на купата на страната, два пъти е избиран за най-добър футболист на България.

"Спортната надпревара е символ на благородното съревнование между нации и държави и ние, българите, имаме не само своята богата спортна история, но и млади спортни надежди. Вярвам, че нашите състезатели ще се представят повече от достойно на световната сцена и ще ни накарат да се гордеем с тях. Във ваше лице те имат забележителни примери за труд и воля, за победи и постижения, които са не просто вдъхновение, но и висока летва, чието достигане изисква много посветеност и много работа. Благодаря ви, че проправяте пътя на бъдещото поколение български шампиони", обърна се президентът Росен Плевнелиев към големите българи.

"С помощта на целия ни народ ние спомогнахме България да достигне до Златния век на спорта. Благодаря и поклон на българския народ, който създаде условията за постигането на тези високи резултати", каза доайенът на отличените спортисти Иван Абаджиев, който днес навърши 82 години.

Водещи

Най-четени