Спортните федерации ще строят върху държавна и общинска земя 23.11 | 16:51

Това предвиждат промените в Закона за физическото възпитание и спорта

От Любомир Тасев

Възможност за учредяване на безвъзмездно право на строеж за изграждане на спортни обекти или съоръжения върху недвижими имоти - публична или частна държавна и общинска собственост - предвиждат промените в Закона за физическото възпитание и спорта. Текстовете бяха приети на второ четене от депутатите.

Правото на строеж ще се дава на спортни федерации за срок не по-дълъг от 30 години. Федерация, в чиято полза е учредено право на строеж, се задължава да изгради и въведе в експлоатация спортния обект за срок не по-дълъг от 5 години, считано от сключването на договора.

Всички разходи по планиране, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация ще са за сметка на спортната федерация, реши Народното събрание.

С направените предложения се създава правна възможност да бъде насърчен процесът за реализиране на публично-частното партньорство.

В текста се съдържа императивна забрана за разпореждане от страна на субекта, носител на това право, с изградения обект или съоръжения преди изтичане на законоустановения срок. По силата на Закона за собствеността след изтичане на срока държавата, съответно общината, става собственик на изградения обект.

Водещи

Най-четени