Спортът заплаши да спре и да стачкува заради неясен закон 20.05 | 20:51

Законът за обществените поръчки породи неразбирателства и недоволство на федерациите към Петър Стойчев

От Даниел Любомиров

Спортът заплаши да спре да функционира и дори да излезе по улиците на стачка, ако продължава да няма решение на въпроса с обществените поръчки.

Това заявиха пред представители на спортните федерации у нас след среща със служебния министър на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев, председателя на Сметната палата Валери Димитров и на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петрова.

Някои от по-експресивните представители на спортните федерации отправиха предупреждение, че част от спортистите ще излязат на публични протести по улиците заради това, че са глобявани заради непровеждането на обществени поръчки.

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че "категорично" контролните органи провокират спортистите да излязат на "масови протести на улицата".

Исканията на спортните федерации бяха за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), временен мораториум върху проверките на АДФИ или пък получаване на указания за точно изпълнение на изискванията на закона.

Причината за недоволство сред федерациите е фактът, че много от тях в момента имат да плащат актове за стотици хиляди левове заради непровеждането на поръчки според изискванията на ЗОП.

Тези санкции трябва да се плащат от приходите от спонсори, което според някои хора "убива спорта".

"Нито имаме капацитета, нито финансовите възможности да организираме обществени поръчки. Едва привличаме спонсори, а от нас се иска да ги използваме, за да плащаме глоби. Застрашени сме спортът да спре да съществува", заяви председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев.

Спортният министър Петър Стойчев инициира въпросната среща днес с идеята да се изгладят неяснотите около задълженията на всяка федерация при изпълнение и организиране на държавни поръчки.

До подобно нещо не се стигна и федерациите не можаха да се сближат с държавните структури.

Двете страни не се разбраха дали спортното министерство може от тяхно име да провежда поръчки за определени дейности като хотелско настаняване, самолетни билети и медикаменти. Това беше едно от многото предложения на федерациите.

Единственото разбирателство, до което се стигна, беше за насрочването на нова среща, която да бъде "по-експертна" и да доведе до разрешаване на проблема.

Водещи

Най-четени