Стана ясно разпределението на парите от тв правата 26.11 | 16:23

16-те клубове във висшия ешелон ще получат по равно само 40% от цялата сума, като други 10% ще бъдат разделени между отборите, които играят мачовете си на осветление

От Краси Киров

Българските отбори от елитната А група намериха начин да разпределят парите от продажбата на телевизионните права за остатъка от шампионата.

16-те клубове във висшия ешелон ще получат по равно само 40% от цялата сума, като други 10% ще бъдат разделени между отборите, които играят мачовете си на осветление.

Въпросните отбори, които досега са играли с по-късен начален час двубоите си, са: Берое, Лудогорец, Черноморец, Литекс и Левски. Вероятно и ЦСКА ще се причисли към тях, въпреки че до момента "армейците" не са играли на осветление в домакинските си мачове.

Останалите 50% от постъпленията ще бъдат раздадени в зависимост от крайното класиране на всеки тим за кампанията 2012/2013.

"40 процента от приходите ще бъдат разпределени по равно между клубовете. Останалите 2 по 30 процента ще бъдат разпределени на базата на пункове в договора, като един от тях е и крайното класиране на отборите", разкри финансовият директор на Левски Константин Баждеков.

В тази схема на разпределение не влизат парите от турнира за Купата на България. След като клубовете разпределят първите 40 процента по равно, вторият транш трябва да пристигне до февруари 2013-а година.

Последният транш пък е планиран да бъде в касата на компанията, която представлява клубовете, до две седмици след края на шампионата.

От последните 30 процента 10 ще бъдат отделени и разпределени между отборите, които играят мачовете си на осветление. Първата сума трябва да бъде изплатена на отборите до края на ноември.

Баждеков заяви, че няма как да разкрие повече детайли от договора, тъй като те са конфиденциални и подписани от БФС като представител на клубовете и фирмата-притежател на правата.

Това е "Футбол Медиа ПРО", която е 45% притежание на Кирил Домусчиев, 45% на Тодор Батков и 10% на "Титан".

Водещи

Най-четени