Станилия Стаменова: Легенди ме поздравиха за среброто от Световното 23.09 | 15:54

Интервю с лицето на българския кану-каяк

От Даниел Любомиров

Станилия Стаменова е феномен в българския и световния спорт, защото след само три години професионално занимаване с кану-каяка вече има на сметката си европейска титла при жените и сребърен медал от Европейско и Световно първенство в дисциплината 200 метра едноместно кану.

 

Стаменова е лицето на българския кану-каяк - един спорт, който не е популярен и широко разпространен, въпреки че носи международни успехи (главно чрез Станилия), за които куп други спортове могат само да мечтаят.

"Трудно е да си толкова отдаден, да се лишаваш от личен живот, да даваш младостта си за някаква цел, особено ако резултатът не е оценен подобаващо", разказва 25-годишната кануистка.

 

Станилия Стаменова даде интервю за Sporta.bg след поредния си страхотен успех - сребро от Световното първенство в Дуисбург, като единствено атмосферните условия я лишиха от шанса да се окичи и със злато.

 

В предишно интервю за Sporta.bg Стаменова се притесняваше от това, което ще предложи 2013-та година, но сега е далеч по-оптимистично настроена, по-зряла, по-опитна и по-уверена в собствените си сили.

 

Станилия коментира нивото на условията за развитие на кану-каяка в България, за отношението към нея на световните светила в този спорт и за това какво трябва да се направи, за да се повиши спортната култура на българските деца.

 

"За всеки е необходимо да спортува, всеки според интереса и желанията. Не е задължително да е за високи постижения, но спортът е здраве, спортът е живот, спортът е самочувствие", споделя Стаменова.

 

Цялото интервю със Станилия Стаменова четете в Sporta.bg:

Водещи

Най-четени