Стартира националната спортна панорама 20.04 | 14:29

Всеки желаещ може да се запознае от близо с всички видове спорт и да си запише тренировка

От Красимир Киров

Днес (20 април) официално стартира Националната спортна панорама, която ще се проведе от 20 до 22 април пред НДК.

Събитието се провежда за втора поредна година, като този път, освен спорта се обръща внимание и на образованието.

Също така бе даден старт и на инициатива на Министерството на физическото възпитание и спорта "Аз обичам спорта".

Целта на панорамата е да представи на обществото, и най-вече на децата, над 75 спорта и 100 образователни, и културни институции в партньорство с "Фестивала на българското образование".

Пред НДК има близо 50 шатри, в които се помещават над 75 спортни федерации. Всеки желаещ може да се запознае от близо с всички видове спорт и ако има условия да се запише на тренировка.

Стотици деца тази сутрин обикаляха с голям интерес различните федерации. Малчуганите се пробваха на шах, бокс, баскетбол, тенис и други. Някои федерации ще предложат и безплатни тренировки с треньор.

В същото време около шатрите има няколко центъра на фестивала на българското образование. Там българските младежи могат да разгледат различни проекти от някои училища и вузове и да се консултират за своето бъдещо образование.

Основната цел на мероприятието е да се привлекат колкото се може повече подрастващи да спортуват и да се увеличат спортните прояви в цялата страна. Спортната панорама се прави под мотото "Виж, опитай, избери".

Самото откриване бе съпроводено с крос под надслов "98 дни до Олимпиадата", който стартира от входа на Южния парк.

Уникалното на инициативата е, че за първи път се обединяват четири министерства, които искат децата в България да спортуват за здраве и дълголетие. Федерациите и спортните клубове ще представят своите спортове всеки ден пред НДК от 9 до 19 часа. Очаква се за трите дена събитието да бъде посетено от над 30 000 души.

На самото откриване присъстваха министър Свилен Нейков, кметът на София Йорданка Фъндъкова и председателят на БОК Стефка Костадинова.

След официалната част министър Нейков заедно с Йорданка Фандъкова и Стефка Костадинова обиколиха спортовете, разположили съоръженията си пред НДК. През останалите два дни от "Националната спортна панорама" участие в спортния празник ще вземат над 20 олимпийски, световни, европейски и балкански шампиони в дадените спортове.

Водещи

Най-четени