Стефка Костадинова: Връщаме се с два медала, какъв да е изводът? 13.08 | 16:28

Българският спорт изостава от останалите, призна председателят на БОК

От Константин Симидчийски

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова се прибра от Олимпийските игри в Лондон и обеща, че ще бъде направен обстоен анализ на представянето на родните атлети. Световната рекордьорка в скока на височина не скри разочарованието си от факта, че България завоюва скромните два медала на игрите.

"Нормално е да не съм щастлива, да не съм свежа, защото беше много дълга и много тежка Олимпиада за българската делегация, а и за всички. Искам да поздравя нашите герои - Станка Златева, Тервел Пулев, волейболистите ни, които са уникални момчета, момичетата на Илиана Раева, Йордан Йовчев, който е невероятен.

Но след тези думи, в крайна сметка, трябва да си направим невероятен анализ и големи изводи. При положение, че държавата даде толкова много средства, толкова много милиони за подготовката на всички спортисти, те бяха обезпечени на 100 процента. Самата организация, която зависеше от БОК в Лондон, беше на много високо ниво и всички ни благодариха", каза Костадинова на летище "София".

Тя смята, че българския спорт изостава много в сравнение със световния. "Някои имаха и малшанс, но според мен, трябва да направят анализ първо федерациите, след това треньорите, докторите, спортните специалисти, спортните деятели, защото световният спорт се изравнява, а ние сме много назад.

Няма значение, къде готвим нашите спортисти, всички бяха обезпечени - и тези, които тренираха в чужбина, и тези в България. Всяко тяхно желание бе изпълнено. Аз не виждам къде е грешката. Грешката те ще ни кажат къде е. Трябва да се съберат всички - федерации, треньори, специалистите от НСА.

Какво правим? И допинг лаборатория направихме. Вчера Владимир Николов го каза най-точно, че само аз ще го разбера какво значи това да са четвърти. Много ми е тежко, много ми е мъчно! Знам, че Станка Златева въобще не заслужаваше второто място, тя е уникална. Искам вече като седнем всички и с вас журналистите, да обсъдим нещата", добави Стефка Костадинова.

Според нея трябва да се направи промена в подготовката, защото българските спортисти са изглеждали уморени по време на Игрите.

"Според мен, когато има Олимпийски игри, предната година и предолимпийската за мен трябва тотална концентрация за Игрите. В предолимпийската година трябва да се махнат световни и европейски първенства, комерсиални турнири, т.е. върховата спортна форма трябва да бъде на Олимпиадата. Ние бяхме уморени в Лондон в някои видове спорт. Нас ни нямаше някъде. С два медала се връщаме, какъв да е изводът?", завърши председателят на БОК.

Водещи

Най-четени