Стефка Костадинова пред FVB: Имаме шанс за медал във волейбола 02.08 | 20:08

"Кралицата на високия скок" даде интервю за официалния сайт на Международната волейболна федерация след победата на "лъвовете" над Австралия

От Даниел Любомиров

Президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова изгледа на живо победата на националния ни отбор по волейбол над Австралия с 3:0.

Възпитаниците на Найден Найденов постигнаха трудно чистия си успех, като във втория и третия гейм стартираха с пасив в резултата 2:8. В крайна сметка Тодор Алексиев наниза 16 точки за крайната ни победа, а Тодор Скримов, Виктор Йосифов и Цветан Соколов добавиха по 6.

Стефка Костадинова даде специално интервю за официалния сайт на Международната волейболна федерация (FIVB), в което говори за високата популярност на този спорт в родината ни. Тя бе определена за "кралицата на високия скок" от интернет изданието, което припомня на читателите си (или ги запознава) с невероятното ѝ постижение отпреди 25 години на Световното първенство в Рим.

"Всеки български атлет е важен за мен, имаме делегация от 63-ма души тук в Лондон. Искам да подкрепя всеки един, който се състезава за страната ни на тези Олимпийски игри", заяви Костадинова - истинска легенда в България, която след приключването на активната си кариера прие предизвикателството да ръководи олимпийския комитет в страната.

"Волейболът е много популярен в България и цялата нация следи отблизо представянето на тези момчета, които ни накараха да се гордеем с тях, побеждавайки Полша преди 2 дни."

През 1987-ма в Рим Костадинова поставя световен рекорд - 209 см - който и до днес не е подобрен. Това е един от най-паметните дни в живота на Стефка, както самата тя си спомня:

"Помня, че състезанието тогава беше много дълго, конкуренцията беше изключителна. Но денят беше перфектен, защото на вечерта бяха световна шампионка и рекордьорка."

Тя беше фаворитка за победата на Олимпиадата в Сеул през 1988-ма година, но за нейно съжаление тогава се размина със златото. Тя трябваше да почака още няколко години за него, след като роди, но през 96-та година на Олимпиадата в Атланта вече става шампионка.

По времето, в което тя постави световния рекорд, България беше водеща сила в леката атлетика, заедно с ГДР и СССР. Костадинова знае, че в момента ситуацията не е такава, но е уверена, че спортът ще прогресира в държавата.

"Трудно е да определя кой точно момент е най-скъпият ми в кариерата, защото съм имала много. Всяка една надпревара, на която съм се състезавала, е останала и продължава да ми бъде скъпа.

Иначе що се отнася до спорта в България, много треньори напуснаха страната, защото получиха по-изкусителни оферти от чужбина, това е разбираемо. Политиците у нас обаче ми помагат и сега сме на прав път, за да прогресираме в спорта."

Стефка Костадинова посочи евентуалната атлетка, която може да подобри исполинския ѝ световен рекорд.

"Бланка Влашич е състезателка, която харесвам много и с която сме в отлични отношения. За съжаление контузия ѝ попречи да участва на Олимпиадата, но съм сигурна, че когато е напълно здрава и се чувства добре, може да подобри световния ми рекорд. Колкото до надпреварата тук, в Лондон, фаворитката за златото е рускинята Ана Чинчерова, но със сигурност няма да има рекорд тук. На Олимпиада е най-важно златото, а не рекордите.

България има много добри шансове в борбата, бокса, художествената гимнастика... може би дори във волейбола, защо не? В групата вече победихме един от фаворитите за титлата Полша, като прогресираме във всеки мач. Точно за това ги подкрепям в залата."

Ако нейната прогноза се окаже вярна, България ще се завърне на подиума в мъжкия волейболен турнир 32 години след среброто, спечелено в Москва", констатира материалът във fivb.org

Най-четени