Стилиян Петров: Връщам се постепенно към нормалния живот 17.04 | 15:44

Капитанът е преминал най-тежката част от лечението с химиотерапия

От Краси Киров

Капитанът на Астън Вила и българския национален отбор Стилиян Петров говори пред клубния сайт на  отбора.

Стенли заяви, че се чувства късметлия за това, че е жив и продължава да се бори с коварната болест - левкемия.

33-годишният футболист, който е подкрепян от цяла България, получи тежката диагноза през март месец на 2012 година. Стилиян обясни, че е приключил с трудната част от интензивното лечение с химиотерапия и сега ще продължи с лекарства, което ще му позволи да прекарва повече време с децата си.

Феновете на Астън Вила вече подеха няколко инициативи в подкрепа на борбата срещу левкемията. В България пък ще се състои благотворителен двубой между легенди на Астън Вила и легенди на българския футбол в подкрепа към Стенли.

"Имах много моменти досега. Чувствам се късметлия, защото някои хора с такава диагноза умират много бързо," заяви Стилиян Петров.

"Радостен съм, че тази трудна година е зад мен и мога да се концентрирам отново върху живота си," добави Стенли.

Българинът говори за това как е разбрал за тежката диагноза и как се е почувствал.

"В началото си помислих, че е някаква настинка - нищо сериозно. След като разбрах за диагнозата бях шокиран, но веднага исках да започна лечение."

В момента капитанът на националния ни отбор се намира в ремисия след много интензивна програма с химиотерапия.

"Досега преминах през най-тежките и трудни програми от началото на лечението. От сега нататък продължаваме с много по-лека терапия, която е съсредоточена към използването на таблетки и отнема две години. Това беше едно много дълго и тежко време, но една година по-късно аз мога да се върна към нормалния живот," сподели щастливия Стенли.

"Подкрепата, която постоянно получавам от фенове, играчи, отбори е нещо невероятно за мен."

Феновете на Астън Вила продължават да аплодират своя капитан в 19-та минута на всеки един от мачовете на бирмингамци.

"19-та минута е нещо изключително за мен. Феновете показаха тяхната подкрепа по един страхотен начин. Не знам изобщо как бих се отблагодарил на феновете, защото те са невероятни. Понякога приятели се шегуват с мен, че ще получавам аплаузи дори и след като свърши болестта."

Запитан за бъдещите си планове, Стенли отвърна, че иска да прекара повече време със семейството си:

"Първо искам да изкарам известно време с моето семейство. Да им покажа, че нещата се връщат към нормалния си живот. Особено децата наистина ми липсват много и сега са много щастливи, че съм се върнал вкъщи."

"Надявам се да отворя моя фондация скоро и ще събирам пари за борбата с левкемията от различни благотворителни събития," завърши Стилиян Петров.

Вижте пълното видео интервю на Стилиян Петров в сайта на Астън Вила.

Водещи