Стилиян Петров остава в Астън Вила като треньор 22.05 | 19:45

"Много съм развълнуван от това ново предизвикателство", каза Стенли

От Мариян Найденов

Капитанът на Астън Вила Стилиян Петров, който наскоро прекрати футболната си кариера, ще има нова роля в английския клуб. Той остава на "Вила Парк" като помощник на треньора на младежката програма на бирмингамци Гордън Коуънс, съобщиха от клуба.

"Много съм развълнуван от това ново предизвикателство и искам да благодаря на клуба и на мениджъра Пол Ламбърт, че ми дадоха възможност да продължа престоя си в Астън Вила, който винаги съм считал за привилегия", каза развълнуваният Стенли.

"През следващите месеци ще уча за треньорски лиценз и очаквам с огромно нетърпение да започна да работя с Гордън Коуънс, когото много уважавам. Той е истинска легенда на Вила

Надявам се, че ще мога да помагам на Гордън със собствения си опит във футбола, както и на младите момчета да се развиват и да станат по-добри играчи и хора. Има ценности, които са непреходни за нашия клуб, и ние ще продължим да ги предаваме на младите.

Както неколкократно казах в последно време, от Астън Вила показаха невероятно отношение към мен - от феновете - до собственика Ранди Лърнър, изпълнителния директор Пол Фолкнър, мениджъра и футболистите, както и персоналът в базата ни в Бодимур и на "Вила Парк".

Основното за мен е, че новият ми пост в клуба не е заради сантиментални причини, а защото има с какво да допринеса за развитието на отбора и наистина искам да се занимавам с това", добави Стенли.

"Мениджърът ми позволи да стоя на резервната скамейка на мача с Уигън в неделя, така че да мога да добия някаква представа за какво става въпрос. Пътувах с отбора и имах възможност да наблюдавам отблизо и от нова гледна точка как се подготвят футболистите за мач и многото детайли по време на срещата. Очаквам с нетърпение да предам знанията си на младите и да продължа да уча, докато напредвам в треньорската професия.

Всеки знае, че феновете на Вила бяха страхотни към мен през цялото време и още веднъж искам да благодаря на всички за подкрепата. Искам да използвам възможността да благодаря и на феновете на Уигън.

Тръпки ме полазиха от невероятната реакция на всички на стадиона, след като отидох на терена след мача в неделя. Всички станаха на крака и ме аплодираха. Това беше много силна демонстрация, че футболът може да обединява хората. Така че благодаря на феновете на Уигън и на клуба за това, че направиха неделята още по-специална за мен.

Накрая искам да благодаря на всички футболни фенове, защото знам как фенове на толкова много отбори в много страни ме приеха в сърцата си и бяха с мен по време на борбата ми с левкемията", завърши Стилиян Петров.

Академията на Астън Вила е една от най-добрите в Англия, а Коуънс и Петров ще имат нелеката задача да подготвят младите таланти така, че те да заслужат мястото си в първия отбор.

"Щастлив съм, че Стилиян ще бъде помощник на Гордън през новия сезон. Убеден съм, че той ще даде на клуба дори повече от това, което направи като футболист", коментира мениджърът на Астън Вила Пол Ламбърт.

"Отдавна имах тази идея в главата си и съм много доволен, че Стилиян прие да остане при нас. Той има много какво да предложи, първо и най-вече заради начина, по който се държи като човек. Той винаги е бил един от най-отдадените и верни личности в отбора и винаги се е стремил към успеха.

Стилиян беше капитан на голям клуб като нашия, както и капитан на на националния отбор на България, така че със сигурност има на какво да научи младите.

Сцените, които се разиграха при последния ни мач за сезона с Уигън в неделя и тези след края на мача ни с Челси преди това, показват колко дълбока е връзката на Стилиян с нашия клуб. Беше невероятно и това говори достатъчно що за човек е Стенли.

Сега неговите качества ще бъдат използвани по най-добрия и практичен начин, и той ще играе ключова роля за Астън Вила, може да бъдете сигурни в това", завърши Пол Ламбърт.

Най-четени