Стоичков и Бербатов ще ритат за Стенли 07.03 | 12:45

Мачът ще се състои на 25 май на Националния стадион "Васил Левски"

От Мариян Найденов

Христо Стоичков и Димитър Бербатов са потвърдили участието си в благотворителния мач на името на Стилиян Петров, на който ще се събират средства за деца, болни от левкемия.

Министърът на спорта в оставка Свилен Нейков, двама представители на английския елитен клуб Астън Вила, представител на БФС и директорът по комуникациите на спонсора "Актавис" разказаха за инициативата на специална пресконференция днес.

Мачът ще се състои на 25 май на Националния стадион "Васил Левски" и ще се излъчва на живо по БНТ.

"Подготовката за тази инициатива се води дълго време, около половин година вече. Направихме вече няколко пъти срещи с колегите организатори от клуба Астън Вила. Най-хубавото е, че всички тези средства от мача на 25 май ще бъдат за болните деца от левкемия.

Нашият отбор ще бъде събран по предложение на Димитър Пенев и ще излезе срещу ветераните на Астън Вила. Успоредно с това ще се проведе и детски турнир. Надявам се, че ще покажем сила като общество", каза Свилен Нейков.

От страна на Астън Вила на днешната пресконференция присъстваха Дейвид Уейт - търговски директор, както и бившият футболист и един от организаторите на асоциацията на ветераните Дейвид Нортън.

"Благодаря ви за гостоприемството. За мен и за Астън Вила е привилегия да бъдем във вашата прекрасна страна. Удоволствие е, че представляваме асоциацията на ветераните на Астън Вила на това благородно събитие. Искам да благодаря на министъра, с който се познавам вече добре, срещахме се няколко пъти. И на генералния спонсор "Актавис", каза търговският директор на клуба от Бирмингам.

Ветераните на Астън Вила са събрали над 5 милиона паунда от подобни инициативи, а играчите не получават пари за този ангажимент, разкри Дейвид Нортън.

Със сигурност участието си са потвърдили звезди като Колин Хендри, Стан Колимор, Тони Дейли, Марк Дрейпър, а мениджър за тази среща ще бъде Брук Риок - бивш футболист на Астън Вила, също така водил Арсенал.

"Тази сутрин имахме среща с посланика на Великобритания в София Джонатан Алън. Той се чувства в добра спортна форма и може също да влезе на терена за 5 или 10 минути", добави Нортън.

Димитър Пенев не успя да дойде, но поднесе извиненията си чрез пресаташето на БФС Павел Колев. Легендарният треньор имал ангажименти в гръцкото посолство, които по някакъв начин били свързани с ЦСКА. Пенев обаче имал над 30 заявки от бивши играчи, които искат да се включат в инициативата.

"Говорихме в предишните си посещения с Христо Стоичков, той обеща да подкрепи събитието и да се включи. Снощи пътувахме в самолета към София с Димитър Бербатов. Той заяви, че твърдо ще участва и да го броим за сигурен.

По отношение на състоянието на Стилиян Петров, не е добре да го обсъждаме. Но се надяваме, че ако се чувства добре, ще се присъедини към нас на 25 май", допълни Дейвид Уейт.

Водещи

Най-четени