Стойчев: Ще продължа борбата с федерацията 17.06 | 19:36

Бившият треньор на националите ще продължи да се бори в името на волейбола

От Краси Киров

Бившият треньор на националния отбор по волейбол Радостин Стойчев заяви днес, че в никакъв случай не се е предал и ще продължи да води борбата с федерацията по волейбол.

Радо бе гост в студиото "На четири очи" по НоваТВ, където даде някои подробности около лошото управление на волейбола в България.

Както е известно Радостин Стойчев влезе в остра разправия с федерацията по волейбол, като напусна отбора заедно с най-добрия ни волейболист Матей Казийски. Стойчев говори за отказа на Казийски, както и това, че от федерацията са искали България да загуби мача си от Германия на Евро 2011 за да има по-лесни съперници.

Стойчев запита риторично защо във федерацията има над 130 регистрирани клуба, докато на общото събрание клубовете са били представени на половина. Бившият наставник говори и за Владимир Николов и защо капитана е останал резерва срещу Франция.

Също така Стойчев обяви много интересни факти около парите спечелени от националния отбор, които са влезели в касата на федерацията. Според Стойчев парите са много над 350 хиляди долара, докато инж. Данчо Лазаров твърди, че те са много по-малко.

"Аз направих компромис, както и федерацията и затова се върнах в отбора между двете квалификации. Осъзнах, че който и треньор да беше дошъл за 3 седмици щеше да му е много трудно да се справи.

Стойчев говори и за това как е започнал работа и при какви условия. Той сподели, че още тогава от федерацията са си оставили вратички.

"Преди две години ме намериха в Италия и искаха да помогна и, че съм важен за отбора. Тогава разбрах, какво ще се случи. Затова поставих много сериозни условия в нашия договор. Тези условия не са лични - те са за волейбола в България, за детско-юношеските школи, за квалификация на треньори и т.н. Това са крещящи неща за волейбола в България. Аз смятам и продължавам да го смятам, че ако се въведат строги правила всички ще започнат да ги спазват. Това беше записано в моя договор.

Моят конфликт не е с инж. Данчо Лазаров. Според мен тази федерация трябва да си смени ръководството. Смятам, че федерацията управлява абсолютно неефективно. Скандалите в женския национален отбор. Смятам, че управителен съвет УС от 25 човека е много нереален и неефективен. Трябва този УС трябва да има мандат. В момента те се преизбират от 16 години само с вдигане на ръка. Те си гласуваха нов 4 годишен мандат на едно събрание, което изобщо не трябва да е изборно.

Нямам информация за проверката, която тече в момента. Данчо Лазаров твърди, че националния отбор е изкарал 75 хиляди долара. Но има хендбуук където пише, че имаме 350 хиляди долара + билети + правата + рекламните пана +спонсорите.

Искаха от мен да загубя от Германия на Евро 2011, за да играем с по-лесен съперник. Аз това не мога да го направя. Хиляда пъти да играем, всеки път така ще играем. Ние след всеки мач и първенство анализираме ситуацията. Знаем къде сме можели да играем по-добре.  Аз съзнателно се стремя да прокарам една линия на работа в целия щаб на висок професионализъм. Всеки си знае работата и знае за какво точно отговаря.

Матей е човек с твърд характер. Тези хора, които плюят по мен и Казийски знаят, че Матей сам си взима решенията. Той си има своите аргументи. Никога не слагам личните отношения над професионалните. Това не съществува на високо ниво.

Това че Владо не игра в мача с Франция. Това беше решение на целия щаб. Те имаха нападатели добри в зона 4, Владо стреля по диагонал, Цецо играе по правата. Но това са си наши решения. Владо не беше поканен на срещата с Бойко Борисов. За пръв път видях Борисов след като ме уволниха.

Абсолютно всички във волейбол, като треньори президенти и волейболисти знаят за какво говоря. Хората ги е страх, някои са обвързани с тях. Няма кой да излезе и да каже истината. Нашето общество трябва да се събуди. Трябва някой да се жертва. От тук нататък смятам да продължа борбата с тези хора от федерацията. След Общото Събрани получих много обаждания от различни хора, които се страхуват. Има 134 волейболни клуба. Ние нямаме толкова волейболисти. В залата имаше 80 стола - къде са тези клубове.

Оставам да водя борбата, по съдебен ред. Има административни пътища. За съжаление аз съм много по-неопитен докато апаратчиците, които са там от 16 години знаят всеки детайли" добави Радо Стойчев.

Водещи

Най-четени