Страхотен Краси Анев 8-ми в първия старт за Световната купа 29.11 | 10:51

Лидерът на биатлонистите записа най-доброто класиране в кариерата си

От Даниел Любомиров

Лидерът на българския национален отбор по биатлон Красимир Анев заслужи суперлативи и овации след участието си в първия старт за новия сезон в шведския зимен център Йостерзунд.

Анев се класира на 8-мо място в индивидуалния старт и записа най-доброто си представяне в кариерата в състезанията за Световната купа.

Великолепното постижение на самоковлията му осигури цели 34 точки накуп в класирането, както и парична награда от 1000 евро.

И всичко това се случи навръх 37-ия рожден ден на президента на Бългаската федерация по биатлон Екатерина Дафовска, която направи всичко възможно състезателите ни да се подготвят на високо ниво, въпреки финансовата криза.

Страхотното представяне на Красимир Анев се състоеше в събарянето на цели 19 от 20-те мишени пред него. При последното си посещение на огневия рубеж той имаше перфектна статистика в стрелбата, като направи една-единствена грешка, която му коства изкачване на подиума.

Въпреки това топ биатлонистът ни финишира само на 1:31.4 минути от победителя и фаворит за спечелването на големия кристален глобус Мартен Фуркад (Франция).

Другите трима български представители в индивидуалния старт се представиха също на ниво, макар да записаха по-задни класирания.

Михаил Клечоров остана близо до спечелването на точки, след като финишира 47-ми с изоставане 4.03 минути от лидера. Той направи 2 грешки в стрелбата – по една в положение "прав" и "легнал".

Владимир Илиев и Мирослав Кенанов бяха по-неточни в стрелянето и приключиха съответно с 5 и 4 грешки, а класиранията им бяха респективно 60-ти и 74-ти.

Носителят на Световната купа Мартен Фуркад направи една грешка в стрелбата си, но това не му попречи да финишира първи, следван от австриеца Доминик Ландертингер. На почетната стълбица се изкачи и германската надежда Ерик Лесер, който свали всички 20 мишени.

Преди Краси Анев завършиха още фаворитът от Норвегия Емил Хегле Свендсен, Евегени Устюгов, Фридрих Пинтер и Ерленд Бьонтегаард.

Водещи

Най-четени