Стрелбата с лък се надява на две олимпийски квоти 17.02 | 15:39

Световният шампион Явор Христов и Добромира Данаилова трябва да се преборят за места в Лондон 2012 на Европейско първенство в Холандия през май

От Мариян Найденов

Явор Христов, световният шампион по стрелба с лък от 2009 г., и Добромира Данаилова ще се преборят за олимпийски квоти в стрелбата с лък на предстоящото Европейско първенство през май в Холандия. Това заяви днес на пресконференция в Пресклуб "България" председателят на федерацията Даниел Павлов броени дни след участието на двамата национали на Световното първенство в Лас Вегас.

Явор се класира на 8-мо място при мъжете, 16-годишната Добромира постигна същото при девойките. Впечатляващото е, че сега точковият резултат на Явор е по-добър отколкото преди три години, когато грабна световната титла.

Добромира с всяко следващо състезание подобрява републиканския рекорд, миналата година е трета на Световна купа за младежи и девойки.

Постиженията на двамата дават основание и на треньорката Пламена Миткина да прогнозира реална възможност за две олимпийски квоти. По регламент в Холандия първите трима при мъжете и при жените ще си осигурят места за Олимпиадата в Лондон. Разпределението е само за страните от Стария континент.

През 2011 г. вече са раздадени по 24 квоти на състезателите от двата пола, остават още по 40 до запълване на бройката. През юни в САЩ е последната олимпийска квалификация за страните от целия свят. А от 9 до 14 юли София ще е домакин на Европейско първенство - Гран При, което ще е сериозна проверка за нивото на стрелците-конкуренти на Олимпиадата в Лондон.

Тази събота и неделя в тренировъчната зала на "Арена Армеец" ще се състои държавното първенство по стрелба с лък за мъже и жени с над 60 състезатели от дивизиите рекърв и компаунд. Квалификациите ще започнат първия ден в 10 ч. сутринта, като отборните финали са от 18:10 ч. Индивидуалните финали са от 12 ч. в неделя, от 13:30 ч. е церемонията по награждаването и закриване на първенството. 

Водещи

Най-четени