Суперзвездите от КХЛ могат да играят хокей в София 06.06 | 14:53

България обмисля шампионат за мъже заедно с отбори от Сърбия, Босна и Македония

От Краси Киров

"Ако в новата многофункционална зала в София има ледена пързалка, е много вероятно звездите от Континенталната хокейна лига да дойдат да играят тук." Това обяви членът на управата на българската федерация по хокей на лед и бивш национален състезател Пламен Веселинов.

"Шансовете за това са големи. Шефът на "Газпром" Александър Медведев е сред 12-те консули на международната федерация. А ние сме в отлични отношения. И имаме едно малко "да", че ако има лед в новата зала или стегнем "Зимния дворец", можем да гледаме КХЛ и у нас. Хората от Русия са много отворени да се развива хокеят навсякъде в региона. Затова и изнасят мачове в различни места, за да подбуждат интереса там", добави Веселинов.

В КХЛ в момента блестят дългогодишни звезди от НХЛ като Яромир Ягър, Алексей Яшин и гаджето на Елена Дементиева Максим Афиногенов.

Опциите за осъществяване на сериозния проект са изграждане на инсталация и мантинела в новата зала или пълно заменяне на тотално остарелите такива в "Зимния дворец". Изискването за приемане на домакинство на двубой от КХЛ е в залата да има 10 000 места за зрители.

"Имаме основание да вярваме, че това може да се случи заради основната политика на спортното министерство и господин Нейков за изграждане и възстановяване на спортната база. Министерството доказа, че е отворено за въпроси, свързани с базата, и върви в правилна посока с тази своя политика", заяви президентът на българската федерация по хокей на лед Красимир Кръстев.

"Знаете, че Русия винаги е имала много добро отношение към България", подчертаха от родната централа. Именно за руската федерация сме гласували и ние при избора на домакин за световното първенство през 2016 г. "Вече бяхме решили да дадем вота си за тях. Но при предварителното обсъждане на гласуването между отделните държави в залата изведнъж влезе самият министър-председател на Русия Владимир Путин. И настана еуфория от личния му ангажимент да представя кандидатурата. И именно Русия спечели", разказа Красимир Кръстев.

Вчера той разкри поредица от поставени цели за значителното подобряване нивото на хокея на лед в България. Основното постижение е узаконено в събота, 4 юни. На работна среща в София бе създадена Балканска лига по хокей. "Договорът е ратифициран. Подписаха го 9 страни - България, Словения, Хърватска, Сърбия, Турция, Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина и Македония. Идеята беше на нашата федерация и се роди преди година на световното първенство в Кьолн", обяви Кръстев.

"Основната ни цел е увеличаване на спортните прояви и подобряване на учебно-тренировъчния процес. Беше изготвена програма от 2011 до 2015 година. Ще се провеждат купи с участието на споменатите държави. През ноември домакин ще е Сърбия, догодина ще е Босна, а през 2013-а ще приемем турнирът в София", разясни шефът на родната федерация по хокей на лед. "Идеята е Балканската лига да е за 16-годишни, за да започнем изграждането отдолу и да захранваме националния отбор. И всяка следваща година да идват нови таланти до 16 години. А през годините да се мерят силите с връстниците им, за да се следи израстването", уточни Пламен Веселинов.

За Балканската лига сме получили пълна подкрепа от международната федерация. Лично друг от 12-те консули на IIHF - Ърнест Алиянчич, даде в София благословията си за проекта. "50 процента от обезпечаването на Балканската лига ще бъде от международната федерация", разкри Красимир Кръстев.

"Като мото ще ни служат думите на господин Алиянчич: "Заедно сме по-силни", добави шефът на международния отдел на българската федерация Христина Попова.

До края на годината в Белград предстои и среща, на която да се реши организирането на съвместно първенство или купа на турнирен принцип за мъже. В него по план ще се включат Сърбия, България, Босна и Македония. Сърбите вероятно ще участват с 4 отбора, ние с два, а босненците и македонците с по един. "Идеята ни е издигане нивото на хокея в България. А знаете, че в нашето първенство имаме 3-4 отбора, което е крайно незадоволително", каза Красимир Кръстев. До момента за участие в бъдещото сдружение той е получил съгласие от "Славия".

Други два акцента от стремежа за развитие на хокея у нас са изграждането на пързалки във Варна, Бургас и Сливен, които вървят и с учредяване на нови клубове, както и спечелените две домакинства за световни първенства в София през 2012 година. От 2 до 8 април столицата ще приеме надпреварата в мъжката втора дивизия, група "Б". Съперници на нашите хокеисти ще са Белгия, Китай, Мексико, Израел и Южна Африка. Загрявката за организацията на мъжкото световно също ще е престижна - шампионатът на планетата за юноши в трета дивизия, група "Б", който ще се проведе от 12 до 18 март. Противници на хокеистите ни до 18 години ще са Белгия, Нова Зеландия, Тайван, Мексико и Южна Африка.

"Получили сме много добра оценка за организацията на световното за жени през тази година и в резултат на това ни се гласува още по-голямо доверие", отчете Красимир Кръстев.

Водещи

Най-четени