Сърбия победи с 3:1 Испания и остава в борбата за полуфиналите в София 10.05 | 20:20

Испания запазва втората си позиция в групата, тъй като има по-добри показатели от западната ни съседка, но утре шампионите от Евро 2007 ще трябва да се изправят срещу Казийски и компания, които са решени да спечелят всичките си мачове до края

От Иво Вецев

Европейският шампион Сърбия записа първата си победа на олимпийския квалификационен турнир в София, след като постигна успех с 1:3 над коравия тим на Испания.

Благодарение на това "орлите" запазиха шансовете си да се класират, след като вчера записаха катастрофална загуба от нашите "лъвове" с 3:0 пред пълни трибуни в зала "Арена Армеец".

Последните европейски първенци успяха да подобрят значително посрещането си, а Атанасиевич беше неудържим и за разлика от предния мач срещу България, този път не подари толкова точки на испанците. От своя страна, "Ла фурия" не игра на обичайното високо ниво в защита, но все пак имаше възможност да обърне мача. Испания взе третия гейм, а в четвъртия водеше с 3 точки, но Севияно получи контузия в глезена и напусна игрището. Благодарение на това позаспалите сърби се събудиха и затвориха безпроблемно частта - 1:3.

Анастасиевич беше най-резултатният играч на терена, записвайки 21 точки и 56% ефективност в нападение. Никич се отчете с 19 и много добро посрещане, а Ковачевич добави 14. За Испания Севияно отбеляза 15, но не можа да доиграе срещата. Иван Перес завърши с 18, но не бе на обичайната висота в атака.

Испания все пак запазва временно втората си позиция в групата, тъй като има по-добри показатели от западната ни съседка, но утре шампионите от Евро 2007 ще трябва да се изправят срещу Казийски, Николов и компания, които са решени да спечелят всичките си мачове в турнира.

Сърбия започна вихрено двубоя, като Станкович беше неудържим през центъра, а доброто посрещане помогна на Владо Петкович да разиграе всички налични нападатели. От другата страна на мрежата, испанците показаха колеблива игра в защита, което е нетипично за тях, а в атака иберийците просто бяха отчайващи - 34% успеваемост. Те успяваха да се задържат близо до европейския шампион в резултата при 7:8 и 14:16, но в заключителните минути на гейма Анастасиевич и Никич бяха неудържими и Сърбия поведе заслужено - 19:25.

Втората част беше още по-слаба за европейските шампиони от 2007-а година, като освен атаката, спря да работи и посрещането. "Орлите" пък усетиха колебливостта в защитата и увеличиха силата на своя сервис. Това даде още по-голямо предимство на Сърбия и играчите на Колакович успяха да вземат и тази част, разбивайки "Ла фурия" със 17:25.

Отличното начало на Атанасиевич и компания обаче отпусна сръбските волейболисти и те започнаха да правят глупави грешки и в нападение, и в защита. Испания пък се надигна и поведе с 8:4 до първата техническа пауза. "Орлите се поокупитиха и успяха да застигнат своя съперник, но те не успяха да обърнат развоя на събитията и, благодарение най-вече на играта на Севияно, Испания намали резултата - 25:23 и 2:1 в геймовете.

Испанците започнаха силно и в следващия сет, като поведоха с 12:9 на своя съперник, но голямо нещастие застигна "Ла фурия". При забивка с лявата ръка най-добрият испанец до момента Севияно се приземи лошо на левия си крак, като целият му глезен се обърна. Това го извади от срещата, а лекарският екип веднага превърза контузения Севияно.

Сърбите се възползваха чудесно, тъй като беше настъпил срив в играта им, а Испания беше в подем. Още до идването на втората част "орлите" обърнаха двубоя и поведоха с 14:16, след като резервният посрещач на иберийците Делгадо не можа да се ориентира в обстановката.

Двубоят продължи да върви точка за точка, а сърбите успяха да дръпнат и с 3 точки в резултата, като в крайна сметка измъкнаха гейма с 22:25.

Водещи

Най-четени