Тази вечер започват големите битки в Лига Европа 16.02 | 12:23

Българското дерби от 1/16 финалите е между Стяуа и Твенте

От Краси Киров

Днес ни очакват поредните битки от турнира Лига Европа. Тази вечер ще се изиграят 14 мача от 1/16 финалите на турнира.

Лига Европа винаги е оставала в сянката на Шампионската лига, но тази година нещата не изглеждат точно така. Наистина най-големите отбори са в Шампионска лига, но този сезон е получиха някои изненади и това ще засили много конкуренцията в Лига Европа.

Големият шок в груповата фаза на Шампионската лига бе отпадането на Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Още по-интересното е, че двата отбора от Манчестър ще се изправят срещу отбори, които също отпаднаха от Шампионската лига – Аякс и Порто.

Най-голямо внимание предизвиква сблъсъкът Аякс – Манчестър Юнайтед. Интересно е, че тези два тима са се срещали само веднъж досега в европейските клубни турнири и то в турнира за Купата на УЕФА през сезон 1976/77. Тогава Юнайтед отстраняват холандците с общ резултат 2:1.

Тази вече възпитаниците на сър Алекс излизат на "Амстердам Арена" в търсене на успеха, защото само купата в турнира би зарадвала разочарованите фенове на "червените дяволи". Димитър Бербатов няма да вземе участие в този мач след като Фъргюсън обяви, че българина е контузен и не е в групата за мача.

Така двата тима, които имат сериозна традиция в Шампионската лига (Аякс – 4 титли, Манчестър Юнайтед – 3 титли) ще се изправят един срещу друг още в 1/16 финалите на Лига Европа.

Другото сериозно дерби в тази фаза е сблъсъкът между Манчестър Сити и Порто. Първият двубой ще се играе в Португалия, а двата тима имат сериозни претенции. Порто ще защитава титлата си в Лига Европа срещу първия в английското първенство. Очертава се наистина сериозно дерби.

Другият много интересен сблъсък е между отборите на Лацио и Атлетико Мадрид. Срещата на "Олимпико" предвещава доста любопитен мач. Двата столични тима имат много атрактивен стил на игра и ужасно верни привърженици.

Българската следа:

В България с особен интерес следим какво се случва с българските футболисти играещи в Лига Европа. Този път отново имаме българско дерби като един срещу друг се изравят Вальо Илиев и Стяуа срещу Ники Михайлов и Твенте.

Станислав Манолев и неговия ПСВ ще гостуват на Трабзонспор. Цветан Генков и Висла пък приемат Стандарт (Лиеж).

Ето и всички двубои тази вечер, като най-интересните от тях ще може да наблюдавате по българските телевизии:

от 19:00 часа

Локомотив М - Атлетик Б

от 20:00 часа

Аякс - Манчестър Ю   - по БНТ 1

Лацио - Атлетико М    - Ринг

АЗ Алкмаар - Андерлехт

Легиа - Спортинг Л

Залцбург - Металист Х

Виктория - Шалке

от 22:05 часа

Порто - Манчестър С    - bTV Action

Стяуа - Твенте    - Ринг

Хановер - Брюж

Стоук Сити - Валенсия

Трабзонспор - ПСВ Айндховен

Удинезе  - ПАОК

Висла - Стандарт Лиеж

Водещи

Най-четени